Wat is dit nu weer? Het is de naam van een bijzondere thee. Al moet ik erbij zeggen dat de Formosa Beauté Académique ook nog een andere naam heet, Oriental Beauty. Ook hiervan kreeg ik een proefzakje opgestuurd door Betjeman & Barton. Die noemen het een van de mooiste blauwe theesoorten uit Taiwan, het vroegere Formosa. Blauw? Ik was net gewend aan zwarte, witte, groene en oolong thee, blijkt er kennelijk ook ineens blauwe thee te bestaan. Blauw is trouwens een groot woord, de kleur hangt ergens tussen groen, bruin en zwart in, met hier en daar wat van dat poezelige dons ertussen.
Sprinkhaantje
En het wordt nog veel gekker: de thee dankt zijn bijzondere parfum aan de beten van een minuscuul sprinkhaantje die daarmee het sap van het blad aflebbert, waardoor het metabolisme (lees: de stofwisseling) van die blaadjes verandert, en dat heeft dus invloed op de smaak van de thee. Invloed ten goede, bedoelen we dan. Eindelijk eens positief nieuws over een sprinkhaan, die immers meestal in het nieuws komt omdat hij samen met vele broers en zusters complete oogsten in Afrika vernielt.
Zes minuten
Wat een prachtige thee! Je kunt de blaadjes het beste los in de pot doen en dan begieten met kokend water dat je even hebt laten staan, zodat het een graad of 90-95 is. Vrij lang laten trekken, ik vond 6 minuten het lekkerst. Dan is de kleur nog altijd beschaafd heel lichtbruin en de smaak is zacht, zoet, fris, in de verte zelfs wat vanille-achtig.
Zeven keer
Zeldzame thee die de Taiwanezen het liefst voor zichzelf houden. Mede daarom ook een prijzige aangelegenheid: vijftig gram kost 43 euro. Het goede nieuws: als de theeblaadjes eenmaal in de pot zitten, kun je er makkelijk zeven (!) keer opnieuw thee mee zetten, door er steeds weer vers heet water op te gieten*. Kijk, dan valt het wel weer mee. Te koop bij de twee winkels van Betjeman in Den Haag, bij Tea in the City in Amsterdam, via betjemanandbarton.nl en wie in Parijs is, loopt natuurlijk daar even binnen bij een van de twee prachtige theewinkels.
*) TIP: De thee dan wel na de gewenste trektijd helemaal uitschenken of via een zeefje overgieten in een tweede theepot, anders wordt hij sterk en bitter. En dat gaan we natuurlijk niet doen met zo’n fijnproeversthee.