Koken met Karin wijdt zich deze zomer aan het koken op de camping. Vandaag aflevering 3.
De lol van het kamperen, als ik het goed begrepen heb, schuilt in het creatief omspringen met de onvermijdelijke beperkingen. Nu, daar kan ik als geroutineerd vakantiehuizenhuurder in meegaan. De mooiste herinneringen bewaar ik aan een soort Villa Kakelbont aan de Normandische kust dat we ooit huurden met een groep vrienden. Voorzien van een trits slaapkamers en evenzovele badkamers, kasten vol Asterix-stripboeken, twee woonkamers met open haard en niet te vergeten een geheel geoutilleerde keuken plus immense bijkeuken.
Gastronomisch
Alleen deed van de oven slechts de onderwarmte het, en soms juist alleen de bovenwarmte. Ook na drie keer ontkalken viel er met het koffiezetapparaat geen land te bezeilen, laat staan koffie zetten. De mixer brandde meteen door, de staafmixer gaf überhaupt geen teken van leven, de citruspers idem dito. Maar dan wel weer twaalf oestermessen in de keukenla. Nog nooit zo’n geweldige vakantie gehad, met volop geïmproviseerde maar desalniettemin gastronomische maaltijden. Ik bedoel maar.
Campinghardware
Maar nu terug naar de camping. Welke hardware heb je nodig? ‘De skottelbraai’, zegt raskampeerder Trienke Lootsma stellig. ‘Ja, het is erg. Maar echt, hét geheim voor niet te veel mee slepen en toch goed kunnen koken. Verder een koekenpan en een grote en kleinere pan. Vergiet. Plastic bak. Goede messen (broodmes, groot mes en aardappelschilmesje) en snijplanken.’ Ook een grappige tip komt van Christa Bijkerk: ‘Als je maar één pan hebt, zorg dan voor een wokpan. Groot genoeg om voor meerdere mensen te bakken maar je kunt er ook in koken en hem als (sla)schaal gebruiken.’
Kampeerpannensetje
Menigeen mailde ook lyrisch over die onverwoestbare kampeerpannensetjes, zoals Marita Heesen: ‘Leeg passen ze in elkaar en tijdens het koken kunnen ze op elkaar staan. Het eerste onderdeel van de maaltijd kook je in een grote pan, het tweede in een kleinere, dan fungeert de grote pan als deksel en de inhoud blijft warm.’
Recept Couscoussalade
Vandaag de vegetarische* couscoussalade van Angèle uit het Brabantse Vinkel, een recept waar zowel skottelbraai, wok als kampeersetje voor ingezet kunnen worden.
Nodig voor 4 personen:
250 g couscous
250 g rijpe kerstomaatjes
200 g gedroogde abrikozen
100 g rozijnen
1 grote ui
handje peterselie
1 theel kaneel
evt. snuf cayennepeper
zout en peper uit de molen
scheut olijfolie
evt. kneep citroensap
Begin met water koken. Doe de couscous met de rozijnen in een grote kom. Snij de abrikozen in zo dun mogelijke reepjes en doe erbij. Meet 400 ml kokend water af, giet erop en voeg een scheutje olie toe. Leg een bord of deksel op de kom en laat een kwartier staan. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Warm een scheutje olie in naar keuze skottelbraai, wok of kampeerpannetje en fruit de ui en knoflook samen met de kaneel zachtjes 5 minuten zonder te laten verbranden. Voeg, zout, peper en als u heeft cayennepeper toe. Snij de kerstomaatjes in vieren, schep ze twee minuutjes erdoor en haal dan van het vuur af. Roer de couscous goed door met een vork. Schep dan de ui-tomaatjes erdoor. Proef op zout en peper. Er mag best nog een smeuïg beetje olie door. En een ferme kneep citroensap doet ook wonderen voor de smaak.
TIPS:
*) Voor carnivoren: serveer bijvoorbeeld met gebakken of gebarbecuede merguez-worstjes er bovenop. Wie geen vlees wil, kan er ook blokjes feta over strooien.
• Adèle gebruikt water met een groentebouillonblokje, maar met alleen zout en peper komt u er ook. Cayennepeper geeft wel fijn wat pit aan de hele zaak.
• Ik weet het, verse kruiden zijn niet altijd bij de hand, maar maken wel een wereld van verschil, desnoods van die diepvriespotjes uit de dorpssupermarkt. Koriander en/of munt zijn ook lekker.
• Ook lekker erbij: een fris sausje van yoghurt, grofgeraspte komkommer, knoflook, zout en peper en eventueel weer wat van die verse kruiden.
Dit is deel drie van Koken met Karin op de camping. Terug naar aflevering 1 (pasta) en 2 (chili). Deze hele zomer vind je elke zaterdag in Trouw de nieuwste aflevering. Pas na het weekend staat het recept ook hier online. Tja, verschil moet er wezen. Na de zomer ga ik weer verder met mijn antipakjesrecepten.
Volgende aflevering: rijstsalade.