Sandra Ysbrandy kookte jarenlang een beetje weggestopt in het tv-programma Het familiediner. Treurige verhalen van tot op het bot verdeelde families die dan met verbeten koppen al paprika’s snijdend aan de keukentafel weer tot elkaar moesten komen. Daarna week ze als nuchtere dame gek genoeg uit naar Life 4 You, het vermoeiend-luidruchtige programma van Carlo en Irene. En nu is er dan haar eigen kookboek, Aan de keukentafel. Vernoemd naar haar eigen bedrijf, Vergaderen aan de keukentafel, dat ze ooit – het roer om! – begon na een jarenlange carrière bij een bank. Sandra heeft iets met keukentafels, dat moge duidelijk zijn.
Open tuinhek
Je hebt ook werkelijk het gevoel om bij haar binnen te zijn gelopen, zo vriendelijk, vrolijk en gastvrij komt het allemaal over. ‘Als ik mensen uitnodig voor een feestje, dan resulteert dat al snel in een man of veertig. Vanaf vijf uur staat het tuinhek open en serveer ik wat lekkers voor bij de borrel, gevolgd door een aantal warme gerechten rond een uurtje of zeven’ schrijft ze in de inleiding. Kijk, zo iemand wil ik ook nog heel graag in mijn vriendenkring!
Maakbaar
De onervaren kok laat zich wellicht afschrikken door de soms wat lange rijtjes ingrediënten, maar de rest van kokkerellend Nederland kan zijn hart ophalen. Geen woeste, ingewikkelde dingen, maar juist allemaal maakbaar, ook nog eens fraai op de foto gezet door Harold Pereira. Kroketjes van chorizo, croissantring met kip, bacon en tomaat, mini-tarte tatins met gekarameliseerde witlof en serranoham, kabeljauw met Puy-linzen en rodewijnsaus, bietrisotto met gorgonzola en macadamianoten, Aziatische vispakketjes met zeeduivel, maïskolfjes en kokosmelk. Enfin, ik ga hier niet het hele boek oplepelen, je snapt intussen het idee.
Keukentafelmomenten
De recepten zijn onderverdeeld naar keukentafelmomenten: van eenvoudig voor elke dag tot uitgebreid dineren met familie en vrienden. Feestmaaltijden zijn er ook, net als kinderfeestjes met traktaties, zoals een aandoenlijk klunzig kasteel van ontbijtkoek en snoep. En is het mooi weer? Dan slepen we die keukentafel gewoon naar buiten. Kortom: een helder boekconcept. Misschien ietsje te veel foto’s van blij kokende Sandra’s en (een stuk minder fotogenieke) etende familieleden, op dit plek hadden makkelijk nog dertig van die lekkere recepten kunnen staan.
Morgen een recept van bietjesrisotto uit het boek!
Sandra Ysbrandy, Aan de keukentafel, uitgeverij Carrera, € 29,90, ISBN 9789048817306