Hij is begonnen, de Grote Koken met Karin Kampeerzomer. Vandaag aflevering 1.
Het was zo’n leuk idee van de redactie van Trouw. Of ik deze zomer in de bijlage Zomertijd niet wilde koken op de camping. Een serie van eenvoudige doch heerlijke maaltijden die je kunt maken van een doos eieren, een paar uien en een tomaat; de spullen die doorgaans in elke kampwinkel te krijgen zijn. En dat slechts met behulp van één gammele gaspit, drie pollepels en een kromgetrokken koekenpan.
Gardameer
Enig idee, ik zei het al, ware het niet dat ik een broertje dood heb aan kamperen. Ik heb het heus wel eens geprobeerd hoor. Na mijn eindexamen vertrok ik samen met een vriendin, een geleend tentje en twee dito rugzakken naar Italië. Veertien dagen rondreizen om het Gardameer, was het plan. Die naïef volgestopte rugzakken, nog met ouderwets ijzeren frame, bleken echter niet te tillen, dus het werd en bleef de eerste de beste camping. Na elke windvlaag moesten we ons tentje weer uit de bomen plukken en de haringen opnieuw vasttimmeren.
Flutweer
Naast ons zat een braaf jong stel uit Alkmaar met een modeltent, elke scheerlijn hinderlijk strakgespannen. Koken deden ze elke avond principieel zelf. Op een gascomfoortje, met de tot ons satanische genoegen langzaam smeltende surfplank ter bescherming tegen het flutweer. Rare jongens, die Hollanders. Wij vertrokken fluitend naar het dorp, waar je overal voor een habbekrats fantastisch kon eten. Ik wil maar zeggen: als je het niet van jongs af aan hebt meegekregen, wordt het nooit wat, dat kamperen.
Tentwaardig
Intussen heb ik een bijkomend bezwaar ontwikkeld: ik ben gewend geraakt aan een geheel geoutilleerde keuken vol snufjes en niet te vergeten een onmisbare oven. Maar gelukkig, lieve lezer, stuurde u mij na een roep om hulp allerlei campingrecepten en tips toe, dus voor u wil ik het wel proberen. Eerst een makkelijk tentwaardig recept van mezelf. Vanaf volgende week komt de lezerspost aan de beurt.
Recept Pasta caprese
Nodig voor 4 personen:
400 g penne (of andere korte pasta)
2 bollen buffelmozzarella
500 g geurige, rijpe tomaten (of 2 doosjes kerstomaatjes)
handvol verse basilicum
1 knoflookteen
klein handje pijnboompitten
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Rooster de pijnboompitten kort in een pannetje tot ze goudbruin zijn. Hou apart. Breng een pan water aan de kook voor de pasta. Dat kan even duren. Geen punt. Scheur intussen de mozzarella in brokjes. Snij de tomaat in kleine stukjes. Nee, ontvellen hoeft niet, het is vakantie! Snij bijna alle basilicum in reepjes. Hussel alles in een grote kom door elkaar. Knijp de knoflook erboven fijn, doe de pijnboompitjes erbij plus zout en lekker flink beslist versgemalen peper – elke winkel heeft tegenwoordig van die simpele molentjes, mocht u ‘m vergeten zijn van thuis. Giet er een scheut olijfolie bij. Hussel door elkaar en laat rustig zo staan. Nu zal het water zo langzamerhand wel koken. Voeg zout en pasta toe en kook beetgaar. Giet de pasta af door een zeef en schep direct door de kom met de rest. Verdeel over borden met de rest van de basilicum erover gestrooid en misschien nog een sliertje extra olie.
TIPS:
• Zorg dat de mozzarella niet ijskoud is, maar op tenttemperatuur. Anders schrikt hij zo van de warme pasta en wordt gummi-achtig.
• Een klein scheutje balsamico-azijn is ook lekker, voor wie dat paraat heeft.
• Water voor de pasta altijd koken met deksel op de pan, dat gaat sneller. Zout vertraagt het kookproces, dus die pas later toevoegen.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Deze serie loopt de hele zomer. Elke zaterdag vind je in Trouw de nieuwste aflevering. Pas na het weekend staat het recept ook hier online. Tja, verschil moet er wezen. Na de zomer ga ik weer verder met mijn antipakjesrecepten.
Volgende aflevering: Chili con carne in campingversie.