Vlak buiten het centrum van Valencia, in de Aragón-wijk vol barretjes, ligt restaurant Samsha, naar eigen zeggen gespecialiseerd in de creatieve keuken. Ik was er tijdens de restaurantweek. Chefkok Víctor Rodrigo is pas 31 jaar, maar heeft al een zeer eigen stijl. Hij mag zijn gasten graag verrassen, met smaken, maar ook vormen, kleuren en texturen. Dat begint al bij de hypermoderne, kleurige indeling. De wanden zijn knaloranje, limoengroen en viooltjespaars, de vloer koud donkergrijs. Met ook nog eens iets te felle spotjes in het plafond en de nogal fris afgestelde airco is het niet de meest sfeervol-romantische locatie ever. Maar dit terzijde. We komen voor het eten.
Verrassend
Een glaasje cava, daar doen ze niet aan, het kan alleen per fles. Dan maar meteen aan de gewone wijn. De amuse bestaat uit shotjes Bloody Mary met rode kool, waar met een pipetje limoensap in gaat, vergezeld van yoghurtkroepoek. Daarna volgt een serie van inderdaad verrassende gerechten. De serveerster spreekt geen woord Engels, maar gelukkig staat er een kaartje op tafel met daarop uitgebreid het menu dat deze restaurantweek geserveerd wordt. Koude bietensoep in een theepotje bij ijs van avocado en bonito met friemels van zoete aardappel. ‘Risotto’ van kamut (een graan waar ik nog niet eens van gehoord had) met eend en paddestoelen in een beeldschoon druppelbord en als toetje een ‘boombast’ van vanille-perenijs met chocola.
Vergissing
Leuk detail is dat bij elk gerecht een ander soort zelfgebakken broodje op tafel komt tot en met een chocolademuffin bij het toetje. En die zijn zonder uitzondering allemaal heerlijk. De maaltijd eindigt per vergissing weer met dezelfde amuse. Foutje, die zal wel voor de buren bedoeld zijn? Maar nee. De shotjes en pipetjes en kroepoek zien er hetzelfde uit, maar de smaak is totaal anders. Nu is het een zoete versie: gin-tonic met kokoskroepoek. Verrassend, inderdaad!
Dit is deel elf in de serie Lekkers uit Valencia. Terug naar aflevering 1 (Mercado Central), 2 (Bodega Montaña), 3 (paella), 4 (horchata), 5 (fartons), 6 (Café de las Horas), 7 (Agua de Valencia), 8 (sangria), 9 (la Pulperia) en 10 (restaurant Vertical). In de volgende aflevering een hoteltip.