Aha. We kunnen het dus wél in Nederland, een bezienswaardig kookprogramma maken! Heel Holland Bakt (ik schreef er al eerder over), ik merk dat ik er zelfs voor thuis blijf. En ik ben hard-to-please hoor. Wat ik tot nu toe op de vaderlandse buis heb zien voorbij komen onder de noemer ‘kookprogramma’ is zelden de moeite waard, maar vaker ronduit tenenkrommend. Iets met liefst een BN’er, geniepige kandidaten, te pas en te onpas malle adverteerdersproducten in beeld – het is immers commerciële televisie – en juist zo weinig mogelijk echt eten of hoe je dat bereidt, want o jee, dan zapt de kijker vast weg. Ook als succesvolle buitenlandse programma’s worden overgenomen, weet men het gouden concept zo te verkloten, dat alle sjeu eruit is, kijk maar naar Masterchef.
Bakneger
Nee, dan hebben de Hollandse kopieerders van Great British Bake Off van de BBC het beter bekeken. Ze hebben het programma-format gewoon letterlijk overgenomen. Niks meer aan doen. Inclusief tent met keukenblokken, inbouwovens en keukenmachines. Ook weer op z’n Engels geparkeerd op een landgoed naast een kasteel. Zelfs de selectie van de kandidaten is een feest der herkenning: de bakpensionado, de bakmoeke, het bakmiepje, de baknicht, de bakhuisvrouw, de ideale-bakschoonzoon, de bakperfectioniste, ze zitten er allemaal in. Alleen de bakneger miste ik, maar vooruit.
Belastingcenten
En wat is er heerlijk veel eten in beeld! Taarten, koekjes, soezen, broodjes, meringues, en dan ook nog in alle mogelijke stadia, zodat je na het zien nog maar één ding wilt: ook de keuken in. Zou dat nou niet de bedoeling moeten wezen van élk kookprogramma? Maar kennelijk moest er eindelijk een publieke zender aan te pas komen om ons, naar lekkere televisie snakkende kijkers, te belonen. Zo zie je maar, heus, er gebeuren nuttige dingen met onze belastingcenten.
Lekker
Natuurlijk zijn er wel kleine aanpassingen. Zo zijn de Britse vlaggetjes vervangen door rood-wit-blauwe, en zijn ook de juryleden vervangen door vaderlanders: culinair auteur Janny van der Heijden als jonge uitvoering van grand old bakoma Mary Berry en meesterpatissier Robèrt van Beckhoven als een gemoedelijke versie van de levensgevaarlijke broodbakker Paul Hollywood. En hoewel ze de eerste afleveringen neigden te blijven hangen in ‘Lekker. Ik vind het lekker. Ja, inderdaad, lekker’ zit er nu gelukkig meer variatie in hun oordeel. Al kan er nooit genoeg diepte zijn, want als kijkers willen we weten hoe al dat fraais smaakt natuurlijk. Soms mis ik het hilarische Engelse presentatieduo Mel en Sue, maar Martine Bijl blijkt een verrassingstroef die haar potjesgroente-imago succesvol heeft afgeschud met haar droog-ironische terzijdes. Is het programma tuttig? Jazeker, maar dat hoort juist, dat is onderdeel van de charme.
Kortom, vanavond mogen we weer om half negen bij omroep Max, Nederland 1.
P.S. Mag ik mede-baklustigen meteen even – heel onbescheiden – tippen op hét bakboek van Nederland: Handboek Oven? Maar het is heus voor het goede doel! Iedereen de oven in! Eh, aan!