Tja, hoe gaat dat? Je bent bij de groenteboer gezwicht voor van die prachtige rabarberstengels, lekker om crumble mee te maken, maar dan is het ineens warm en ben je vergeten de oven aan te zetten en heb je geen puf om kruimeldeeg te maken. Dat is het moment dat je ineens denkt aan rabarbermoes. Maar dan met wat aardbeien erdoor, want die had ik nog, en die vormen zo’n fijne combinatie met rabarber. En ze zorgen – ook niet onbelangrijk – voor een mooiere kleur.
Voor 2 personen snij je 1 ferme rabarberstengel in dunne plakjes, net als een bleekselderij. Een handje aardbeien, zeg 150 gram, doormidden snijden, hele grote joekels mogen in vieren, en samen met de rabarber in een schaal. 2 eetlepels gembersiroop erbij als je die hebt, en anders niet. Een beetje sinaasappelrasp is ook een idee. Vijf minuten in de magnetron, goed omroeren en dan kijken hoe lang het nog moet. In mijn geval nog 1 minuut voor een mooi moesachtig geheel, maar dat verschilt per apparaat en hoeveelheid. Proeven en naar smaak nog een lepel basterdsuiker erdoor (die lost makkelijker op dan kristalsuiker). Iets af laten koelen, in glorieuze kristallen coupes serveren (het oog wil ook wat) en dan een dotje ijskoude crème fraîche erop. Voilà, c’est tout.