Ja hoor, dilemma. Natuurlijk is het een loffelijk streven om kinderen aan de groente te helpen. Lukt het niet linksom, dan maar rechtsom. Nota bene een voedingstechnoloog (Marc van Hulst) had thuis ook zo’n ajakkes-groente-zoon, en kwam aldus op het idee om groente te maken in de vorm van een frietje. Maar toen de diepvrieszak Groentefriet bij mij thuis arriveerde, was het toch niet helemaal wat ik verwacht had. Ik dacht aan reepjes verschillende soorten groenten, al dan niet alvast voorgeroosterd in de oven, maar nee, het bleken knaloranje kunstmatige staafjes, gemaakt van gepureerde bonen, wortel en maïs.
Uit een zak: Plus Groentefriet
Inhoud: Groenten 75% (witte bonen, wortel, maïs), scharrelei-eiwit, gemodificeerd maïszetmeel, plantaardige olie, maïszetmeel, kruiden en specerijen.
Waar is de mayo?
Ze kunnen in de frituurpan, in de koekenpan of in dat rare Tefal-gevaarte maar bij mij werd het de oven. De bereidingstijd was met ’10 à 25 minuten’ nogal vaag. Na tien minuten waren het slappe harries, maar zie, na nog eens tien minuten waren ze knapperig. Alleen de smaak. Tja. Niet vies, maar een beetje, eh, niksig. Vrij melig ook, dat zal wel door die bonen komen. En er mocht van mij wel wat zout bij, al waren ze heel in de verte wel een tikje spicy. Eigenlijk automatisch greep ik naar de mayonaise, wat vast niet de bedoeling was, helemaal niet waar de website braaf meldt ‘Kinderen vinden het over het algemeen heel lekker om Groentefriet met appelmoes of met tomatenketchup te eten.’
Recept
Waarom niet gewoon lekker wat groente roosteren in de oven? Grote mensen vinden dat heerlijk. Kinderen vast niet allemaal. Maar daar valt toch geen peil op te trekken, al is het een geruststellende gedachte dat het op latere leeftijd steevast allemaal goed komt. Mocht u echter als wanhopige ouder die Groentefriet een uitkomst vinden, mijn zegen heeft u. Voor alle anderen staat hieronder het recept van mijn Groentefriet met wortel en groene asperges zoals in Trouw stond.
En meteen een gratis tip erbij: ook lekker als voorafje met een gepocheerd ei erop.
Nodig voor 4 personen:
1 bos wortelen
1 bos groene asperges
5 eetl olijfolie
2 knoflooktenen
4 takjes tijm
wat gemalen chilivlokken (of cayennepeper)
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 ºC.
Knijp de knoflooktenen uit boven een kopje. Doe er de losgeriste tijmblaadjes, olijfolie, zout en peper bij en maal een paar keer flink met het chilivlokkenmolentje voor de pit. Roer door elkaar. Snij de houtige uiteindes van de asperges. Snij de worteltjes van de bos. Jonge exemplaren hoeven heus niet geschild of geschrapt, goed wassen is voldoende. Snij dikkere exemplaren helemaal in de lengte doormidden zodat ze ongeveer even dun zijn als de asperges. Verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat en hussel goed om met de kruidenolie tot alles met een dun filmpje olie bedekt is. Rooster 20 minuten in de oven tot de groenten beetgaar zijn met hier en daar een smakelijk geblakerd randje. Halverwege een keertje omhusselen.
Tips:
- De groente voorkoken is nergens voor nodig, daar worden ze alleen maar slap van.
- Geef ze de ruimte op een grote bakplaat: opgepropt in een ovenschaal gaan de groenten sudderen in hun eigen vocht in plaats van knapperig roosteren.
- Te lange slungels? Snij ze dan doormidden. Dan is het meteen ook meer frietformaat.
- Ook lekker: serveren als voorgerecht met een gepocheerd eitje erop.P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .