Taart met zuivel, laten we het daar eens over hebben. In feite zijn er twee basistypes cheesecake, namelijk via de warme of de koude methode. Bij de warme methode bakt de taart langzaam in de oven en wordt gewoonlijk pas uren later wél weer koud geserveerd. Bij de koude methode komt er geen oven aan te pas en stijft de taart met behulp van gelatine op in de koelkast. In de laatste categorie herkennen we Dr. Oetker met z’n overbodige mixen voor taarten met kwark danwel Mon Chou. Maar vandaag wil ik het hebben over de bakversie, de New York Cheesecake.
Uit een pakje: Antoinette “Let them eat cake” – New York Cheesecake Mix
Inhoud: Suiker, tarwebloem, zonnebloemolie, volkorenmeel, gemalen vanillestokjes, gedeeltelijk geïnverteerde suikersiroop, natriumbicarbonaat, wijnsteenzuur, zout, appelzuur.
Zelf toevoegen: boter, roomkaas, eieren
In een verantwoorde supermarkt stuitte ik op een bakmix onder de grappige naam ‘Let them eat cake’, naar die beroemde uitspraak die Marie-Antoinette nimmer gebezigd heeft, maar waar ze nooit meer vanaf komt. Achter het merk schuilen twee dames, een Nederlandse en een Amerikaanse. Die laatste was naar eigen zeggen geschokt over het kleine aanbod bakmixen op de Nederlandse markt toen ze in 1996 hier kwam wonen. Dat moest beter kunnen, vond ze. ‘Een bakmix uit een pakje betekent nog niet dat je taarten en koekjes moeten smaken naar de doos waar ze uit komen!’ Helemaal mee eens, tot ik zag dat het pakje € 6,49 moest kosten. Waar dus die boter, roomkaas en eieren nog bij moeten. Hoe sympathiek ik het merk ook vind, hier krab ik me toch even achter de oren. Voor cheesecake heb je toch helemaal geen mix nodig? Alleen wat koekjes en suiker?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.