Je hebt nog een recept tegoed uit het eerder besproken boek Rijntjes Keukengeheimen. Eigenlijk wou ik die beeldige aspergesalade doen, maar het werden uiteindelijk toch de – niet minder gezellige – wortelsouffleetjes met waterkerssalade. Rijntje Biljardt noemde het in 1840 ‘pudding van jonge wortelen’. De foto is van Louis Lemaire, ook alweer zo’n plaatje. En wie niet aan gele wortelen kan komen, neemt natuurlijk gewoon oranje, daar gaan we niet moeilijk over doen, toch? Die limoenblaadjes lijken me een 21e-eeuwse toevoeging, ik geloof niet dat er in Rijntjes tijd al toko’s waren, laat staan met een diepvries… Ze geven wel een heerlijk smaakaccent, dus zeker niet achterwege laten
100 g gele wortelen
500 g oranje wortelen
3 limoenblaadjes (djeroek poeroet, toko, diepvries)
1 stengel citroengras, in vieren
100 ml gesmolten boter
50 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
½ tl versgeraspte gember
7 g zout
versgemalen witte peper
versgeraspte nootmuskaat
25 ml kirsch
6 eieren (4 hele, 4 gesplitst)
sap van ½ citroen
20 g suiker
wat boter en bloem voor invetten
Salade:
1 bosje waterkers
2 little gems
2 el walnotenolie
½ el wittewijnazijn
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de wortels en snij in blokjes. Breng een pan met water aan de kook en voeg een snuf zout, limoenblaadjes, de gekneusde stengel citroengras en de wortelblokjes toe. Kook in 10 minuten gaar. Zeef blaadjes en stengel eruit en pureer met de staafmixer; de puree mag wel wat structuur hebben. Weeg exact 550 g wortelpuree af en meng met de vloeibare boter. Meng er vervolgens bakmeel, 7 g zout, gember, peper en nootmuskaat door. Meng in een andere kom 4 hele eieren, 2 dooiers en de kirsch. Roer door de wortels. Klop in een brandschone kom 2 eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Spatel luchtig door de wortelpuree, eerst losjes een derde, dan de rest. Vet 4 ovenvaste kopjes/ramekins in met boter en bepoeder met wat bloem. Giet het mengsel tot aan de rand en snij met een mesje langs de bovenkant; dan rijzen ze makkelijker. Bak in 30-23 minuten gaar. Ze moeten tot ver boven de rand gerezen zijn en goudgeel van kleur. Tussendoor niet de ovendeur opendoen, dan zakken ze in…
Maak intussen een salade van de waterkers, de in reepjes gesneden little gem en een dressing van olie en azijn. Ik zou er persoonlijk ook wat zout en peper bij doen, ook al rept Rijntje daar niet van. Serveer de warme souffleetjes direct met de salade.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Rijntjes Keukengeheimen, lees hier mijn recensie.