Vorige week was ik jurylid voor de verkiezing van de beste tomaat van Nederland. Die werd georganiseerd in dé tomatenstreek van ons land, het Westland. Geboren en getogen tussen de kassen was het vinden van bijbaantjes nooit moeilijk. Kistjes papieren (tomatenkistjes beleggen met een beschermend golfkartonnetje), tikken (met stokjes tegen de met touwtjes vastgebonden tomatenplanten tikken teneinde de bestuiving te bevorderen) en natuurlijk tomaten plukken zelf.
Wasserbombe
In mijn jeugd viel nooit de term ‘Wasserbombe’, die kwam pas later. En intussen is die gelukkig alweer achterhaald want we barsten van de lekkere smaaktomaten, gewoon uit de kas, zo bleek maar weer eens bij die verkiezing. De jury mocht kiezen uit negen finalisten, stuk voor stuk lekkere tomaten, maar geleid door het criterium ‘welke éne tomaat zou je meenemen naar een onbewoond eiland’ ging de Honingtomaat er met de hoofdprijs vandoor. En trouwens ook met de publieksprijs.
Soep in een pak
De zaal zat vol kwekers die in de lunchpauze met graagte een kopje tomatensoep lustten. Uiteraard vers gemaakt, iets waar geen enkele kant-en-klaarsoep aan kan tippen. Of de fabrikant het nu afwisselend probeert in zakje, blik, stazak of, nu ineens weer zogenaamd ‘nieuw! nieuw!’, het familiepak.
Uit een pak: Unox Tomatensoep met gehaktballetjes
Inhoud: Groenten 86% (tomaat 75%, ui, courgette 2,4%, paprika (rood, geel 0,8%), bleekselderij, wortel),tomatenpuree 9%, gehaktballetjes 4,7% (varkensvlees, rundvlees, water, aardappelzetmeel, zout, stabilisator (E451, E452), witte peper, koriander, nootmuskaatextract), suiker, plantaardige olie, gemodificeerd maïszetmeel, zout, gistextract, witte peper, oregano, laurierblad.
Voor het recept van Westlandse tomatensoep ging ik ouderwets te rade bij mijn moeder. Vroeger gebruikte ze weliswaar nog wel eens een pakje als basis, maar dat heb ik haar intussen afgeleerd. Haar geheim? Verse tomaten natuurlijk, maar ook wat lavas, maggikruid. Doet het prima in de tuin of in een pot op het balkon.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.