Vorig jaar was een nogal verregende editie en ook dit jaar met die horrorlente kijkt de organisatie met spanning uit het raam: van 6 tot en met 9 juni strijkt namelijk het culinaire festival Taste of Amsterdam weer neer in het Amsterdamse Beatrixpark. En deze lustrumeditie wordt groter en uitgebreider dan ooit tevoren. Zo werd ons alvast verteld op de perspresentatie vorige week, die wegens stromende regen verplaatst was naar een binnenlocatie… Maar kom op, we hebben nog een week te gaan.
15 restaurants
Vijftien Amsterdamse restaurants doen mee, waaronder Aan de Poel, Lute, Visaandeschelde, Fifteen maar ook het ineens helemaal hippe Turkse Kösebasi. Alle restaurants presenteren een serie van minigerechtjes op wegwerpservies en als het goed is gaat het dit jaar helemaal lukken met de Zero Waste Policy: alles hergebruiken wat wordt weggegooid.
Vrienden
Misschien niet de plek om met je nieuwe liefde romantisch te gaan tafelen, wel een ideale manier om met vrienden af te spreken en uitgebreid van alles te proeven. En ja, dan neem je het gehannes met die ‘Florijnen’, het verplichte plastic betaalmiddel, maar voor lief. Vrijdag gaan ze zelfs speciaal voor de vrijmibo-adepten al om 16.00 uur open, terwijl op zaterdagmiddag juist allerlei workshops worden georganiseerd om de kids zoet te houden. En vergeet vooral een van de leukste onderdelen niet: de producentenmarkt met lokale en biologische producten van veelal kleine producenten.
Kookworkshops
Het programma van het Kooktheater is dit jaar uitgebreider dan ooit, met een keur aan sterrenchefs, tv-chefs en ‘gewone’ chefs die demonstraties en masterclasses zullen geven, en als ik het goed begrepen heb gaan ze zelfs onderling in competitie. Wie echt aan de bak wil kan terecht in de Kookschool, het Kookstudiogilde Paviljoen en het Italië-Paviljoen, waar zelfs de doorgewinterde hobbykok zijn technieken kan bijspijkeren, in kooksessies van een half uur à drie kwartier. Laat je niet afschrikken door die tikje kromme naam: in het ‘Wine & Spirits theater’ vinden allerlei proeverijen plaats (zoals wijn met chocola) onder leiding van sommelier Edwin Raben, dit keer niet alleen met wijn, maar ook met cocktails. De huischampagne is overigens dit jaar van het onbekende merk H. Blin, en die is buitengemeen heerlijk, kan ik vast vertellen.
Gratis met de taxi
Natuurlijk mikt het evenement vooral op regionaal publiek uit Amsterdam en omstreken, maar de verwachte 25.000 bezoekers komen naar het schijnt intussen uit het hele land, tot uit België en Duitsland aan toe. Goed om te weten voor de Amsterdammers: wie vooraf kaarten bestelt krijgt ook een tegoedbon ter waarde van 30 euro van Uber; in Amerika een fenomeen, maar in Nederland nog nieuwe en onbekende transportservice – je schijnt geen ‘taxi’ te mogen zeggen. Met twee personen krijg je twee tegoedbonnen, dus kun je je door de firma laten halen én brengen. En ze schijnen alleen maar in bijzondere auto’s te rijden, ook dat nog.
Toekomstideeën
En na 9 juni? De organisatie heeft volop ideeën voor de toekomst, zo vertelt directeur Henk-Jan Kakebeen. ‘We willen dat Taste meer wordt dan Taste of Amsterdam’. Hij is bezig met een online platform voor chefs en bezoekers, er komt een nieuwsbrief die juist ook na het evenement de smaak voor de lekkere zaken des levens blijft kietelen, er zijn plannen voor een Running Dinner, een Rally Tour, een Christmas editie en eind augustus kunnen we allemaal naar Noorwegen voor de Oslo-uitvoering.
Het weer
Maar ja. Hoe zit het nou met dat weer? “Je blijft afhankelijk van een stukje weersomstandigheden”, verzuchte hoofdsponsor Makro op de perspresentatie, maar er is intussen 360 m2 aan overdekte tenten geregeld, dus ach, dat komt wel goed. Bovendien, zoals mijn oma al zei: ‘Alles wat er nu valt, valt tenminste straks niet’.
Meer info via de website, waar je ook online kaarten kunt boeken.