Nou ja zeg, ineens post van de VOC in de brievenbus. Een plat stukje kaas, gewoon in een envelop met een postzegel erop.
Het blijkt het resultaat van een samenwerking tussen kaasmaakster Mirjam van Hest en chefkok Rogér Rassin van het Amstelhotel. Waarom deze VOC-kaas? “Puur, eerlijk, specerijen, Amstel… dan kom je al snel op een belangrijk instituut als de VOC,” vertelt Rassin. “Zij brachten ons immers vanuit de wereldzeeën over de Amstel de specerijen waarmee wij nog dagelijks werken.” Een originele invalshoek voor een, het moet gezegd, bijzonder stukje kaas. Kruidnagel is meteen de eerste associatie, vooral door de geur, maar bij de eerste hap proef je ook kaneel. Dat is dan weer een veel minder gebruikelijk ingrediënt voor kaas.
Hoewel aangenaam zacht-romig zou hij van mij iets langer mogen rijpen, maar ik hou nu eenmaal van wat oudere kaas, dat is wellicht puur persoonlijke voorkeur. Laten liggen is met dit stukje uiteraard niet gelukt, dat was snel verorberd, en dankzij de postreis was hij intussen ook lang en breed op kamertemperatuur. Dan proef je de smaken veel beter dan wanneer hij net uit de koelkast komt. De kaas is uiteraard te proeven in het hotel, bijvoorbeeld in de nieuwe A-bar, maar ook in verschillende delicatessenwinkels in en rondom Amsterdam. De bedoeling was dat de adressen zouden staan op mirshartenziel.nl, maar die website is helaas nog altijd in bewerking. Een beetje onhandige timing, lijkt me zo, als je een nieuw product lanceert. Maar je kunt Mirjam altijd mailen als je kaas zoekt, heeft ze me verzekerd.