In Nederland kun je in gezelschap flink scoren als je zegt dat je altijd gewoon zelf je quiche bakt, maar kijk eens wat er gebeurt als je eraan toevoegt dat je ook het deeg zelf maakt. Dan volgen pas écht uitingen van diep, diep ontzag. Alsof je net achteloos hebt gesuggereerd dat je in je vrije tijd koninklijke galajurken handborduurt. Terwijl, zo moeilijk is het niet (dat quichedeeg dan, niet het galaborduren), al kijkt de slimme thuiskok wel uit om z’n gehoor uit de droom te helpen. Een beetje mysterie is heel goed voor de culinaire reputatie.
Uit een pak: AH Quiche met tomaat en mozzarella
Inhoud: 22% tomaat, tarwebloem, water, 13% scharrelei, 5% maasdammerkaas (melk, zout, zuursel, stremsel), 5% mozzarellakaas (melk, zout, zuursel, stremsel), plantaardige olie en vet, kwark, spinazie, gemodificeerd maïszetmeel, volle melkpoeder, tomatenpuree, 1,5% extra vierge olijfolie, zout, bakkersgist, knoflook, kruiden, gerstemoutpoeder, specerijen, voedingszuur: citroenzuur, citroenvezel.
Diepvriesbladerdeeg
De meeste mensen nemen voor zelfbakquiches hun toevlucht tot diepvriesbladerdeeg. Puik spul, laat ik dat voorop stellen. Zelfs antipakjesactivistes hebben altijd bladerdeeg in de vriezer, mits de roombotervariant. Alleen het boetseren met die vierkante velletjes is soms een beetje een gedoe. Nu wil alleen het feit dat ik voor sommig bakwerk, de quiche voorop, bladerdeeg niet het ideale soort deeg vind, want te vettig.
Hartigetaartdeeg
Kruimelig, bros taartdeeg geeft een veel lekkerder contrast met de rijke vulling op basis van kaas, eieren en room. De pakjesdeegfabrikant heeft daar op menen te moeten inspelen in de vorm van vierkante diepvriesvelletjes hartige-taartdeeg. Nu zal het wel weer aan mij liggen, maar ik vind dat een raar, onhandelbaar elastische substantie waar ik nog nimmer een keurig-nette taartbodem van heb weten te fabriceren. Nee, dan mijn eigen deeg. Heus, het is zo gepiept.
Mijn recept voor quiche caprese (lees: vegetarische tomatenquiche met mozzarella), zoals ik ‘m maar heb gedoopt, is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.