Wij eten met z’n allen te weinig groente. Daarnaast gooien wij ook te veel groente weg, meestal nadat het onderin de koelkast ongemerkt heeft liggen verpieteren tot onherkenbare substantie. Dus we kopen wel groente, maar eten het vervolgens niet op. Raar. Juist treurige groente leent zich uitstekend voor soepverwerking. Tevens probaat vitaminemiddel in de strijd tegen lust-ik-niet-kindertjes en voorjaarsdipjes-omdat-het-met-dat-lenteweer-maar-niet-wil-lukken.
Valt u trouwens ook op dat voedselproducenten tegenwoordig erg op de groentetoer zijn? Dat ze erbij zeggen hoeveel groente er per kom in zit? Let maar op. Maar smaken verschillen, meningen ook. Blijkt bijvoorbeeld op de online reacties op de Gevulde Minestronesoep van Unox, ‘met groente, pasta en Italiaanse kruiden’, in stazak. ‘Ik zeg een top soep…heerlijk…’ beaamt er een. Maar ook komt voorbij: ‘Erg slechte soep. Zeer zware smaak. Na twee lepels heb je er al genoeg van. Zorgt voor darmkrampen. Wij hebben ons bord niet leeggegeten en de rest door het toilet gespoeld. Zou Unox geen testpanel hebben voor soep? Dit is oneetbaar.’
Uit een stazak: Unox gevulde minestrone soep
Inhoud: Groenten 55% (tomaat 41%, wortel (geel en oranje), broccoli, erwten, courgette, rode paprika, bleekselderij), water, plantaardige olie, gemodificeerd maïszetmeel, deegwaar 1% (pasta (harde tarwegries, eiwit, eigeel)), suiker, zout, gistextract (bevat gerst), Grana Padano kaas BOB 0,5% (bevat lysozym van ei), kruiden (basilicum, tijm, laurierblad, oregano, dragon), knoflook, zuurteregelaar E330, zwarte peper, maltodextrine, balsamicoazijn (druivenmost, wijnazijn), plantaardig vet, witte wijnextract, aroma, specerijen.
Leuk, zoveel groente, maar: ‘Het is echt te zuur. Mijn man haakte al meteen af, en ik, toch een echte soepeter, heb alles op maar voor mij geen tweede keer ben ik bang.’ Er zijn zelfs mensen die overal een punt van maken: ‘Jullie promoten op deze manier vooral bij de kinderen het niet eten van groente, dit kan gewoon niet, kinderen moeten leren voldoende verse groente te eten, dit om een gezonde en complete voeding te hebben. Ik had dit van een concern als Unox nooit verwacht!!’
Ik zei het al, smaken verschillen. Maar mijn soep vindt vast iedereen lekker.
Nodig voor 4-6 personen:
100 gram korte pasta (bijv. penne of farfalle)
1 blik witte boontjes (bijv. borlottiboontjes)
1 stronk broccoli
1 rode paprika
1 courgette
1 blik gepelde tomaten
2 wortelen
1 ui
1 knoflookteen
handje platte peterselie en/of basilicum
evt. stukje parmezaanse kaas
scheut lekkere olijfolie
peper en zout
Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snij de wortel in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime (braad)pan en fruit dit samen zachtjes 10 minuten. Snij intussen de paprika in stukjes en de courgette in halve plakjes. Fruit 5 minuten even mee. Doe de inhoud van het blik tomaten erbij, duw de tomaten een beetje kapot met de pollepel. Doe de broccoli in roosjes erbij. Vul aan met net zoveel water tot de groenten bijna onder staan. Voeg zout en peper toe. Laat aan de kook komen, voeg de pasta toe en laat onder een deksel 10-15 minuten zachtjes sudderen tot alles gaar is. Laat op het eind even de uitgelekte bonen meewarmen. Proef op zout en peper. Roer er de gehakte verse kruiden door.
Serveer in kommen met een straaltje extra vergine olijfolie erover en eventueel wat versgeraspte parmezaan.
Tips:
-
- Uiteraard kan er van alles in aan groente, ‘t is maar net wat er nog in de koelkast ligt. (Restjes) kool, bleekselderij, pompoen, pastinaak, prei, lenteui.
- Extra smaakverdiepend (maar dan uiteraard dan niet meer vleesloos) is om met de ui een ons gerookte spekblokjes mee te laten fruiten.
- Een wat boersere variant is om de helft van de bonen samen met het vocht uit het blik te pureren en dat tegelijk met de tomaten toe te voegen.
- Borlottiboontjes zijn te vinden in Turks/Marokkaanse winkels. Kan ook met gedroogde, een nachtje gewelde, bonen, al hebben die meer kooktijd nodig.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .