Eigenlijk schrijf ik niet over drank. Ik heb mijn handen al vol aan eten. Bovendien valt er temidden van al die excellente wijnschrijfcollega’s geen eer aan te behalen. Nee hoor, laat mij maar gewoon eetschrijfster blijven, drank bewaar ik wel voor het opdrinken. Dat probeer ik zo vaak mogelijk in het openbaar te verkondigen, teneinde de flessenthuisbezorglust van allerhande goedbedoelende, hoopvolle producenten en PR-bureaus te beteugelen, maar ik geloof niet dat het altijd overkomt, gezien de doosjes die hier regelmatig worden afgeleverd. En mij hoor je geen gegeven paard in de bek kijken natuurlijk, zo ben ik dan ook wel weer.
Koel en roze
Maar ja, soms stuit je tegen al je principes in op iets lekkers waar je ineens typlustig van wordt. Zoals de port Otima 10. Hij is hip donkerroze en – ook al niet traditioneel – je behoort hem koel te drinken. Ik kreeg hem bij de kennismaking geserveerd met partjes grapefruit en verse frambozen. Dat zou mij vanwege de eetbaarheid dan weer moeten aanspreken, maar eigenlijk heeft deze port dat helemaal niet nodig. Ook geen ijsblokjes of schijfjes citroen, ik heb hem het liefst gewoon zo, naturel, uit de ijskast. ‘Opdrinken met vrienden’ stond ter aanbeveling op de doos, en dat heb ik dan ook maar gedaan dit weekend. Echte portvrienden, ook dat nog. Buiten in de lentezon, ter opening van het thuistuinterrasseizoen.
Te koop bij Albert Heijn en Gall & Gall voor € 12,50.