Kijk, je kunt natuurlijk je nieuwe rabarberdrankje promoten met een persbijeenkomst, maar de jongens van Mister Kitchen denken groot. Die willen graag heel Nederland überhaupt aan de rabarber krijgen, dus organiseren ze ’s lands eerste Raberberweek, pardon, de Amsterdam Rhubarb Week, die trouwens dan ook maar meteen tien dagen duurt.
Rabarbermenu
Gisteren was de aftrap in het Amsterdamse Conservatoriumhotel. Chef Schilo van Coevorden (”De liefde voor rabarber is me door m’n moeder door de strot geduwd”) presenteerde in Madurodamformaat het rabarbermenu dat hij deze hele week (nog tot en met 12 mei) serveert in zijn restaurant Tunes. En ach, wat smaakte dat naar meer! Steur en kaviaar uit Eindhoven (!), griet met asperges, rabarbersoep met dragonolie, salade béarnaise, lamskotelet met spelt, en dat alles uiteraard met rabarber. Plus ook nog twee rabarbertoetjes.
150 rassen
Tussen de gangen door teler vertelden twee kwekers tal van wederwaardigheden over deze verrukkelijke groente, die ook vaak als fruit wordt beschouwd. Zo heeft teler Jaap Vlaming op Texel wel 150 rassen, en ja, die zijn allemaal verschillend. Uiterlijk, volume, smaak, aroma. ‘Sommigen zijn lekker in het voorjaar, maar in juli niet te hachelen’. Het enige dat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal zuur zijn. Maar daar helpt een snufje zout tegen, nee, niet suiker, zoals je zou denken. Een favoriete rabarbertop 5 samenstellen is volgens hem net zo onmogelijk als een top 5 favoriete vrouwen.
Barbieroze
Verder was Herman Jansen aanwezig, geen meneer, maar de naam van het gerenommeerde distilleerbedrijf dat als sinds 1777 in Schiedam zetelt. Want nu komen we dan bij het rabarberdrankje terecht. Rabarcello heet het, een soort limoncello, maar dan van rabarber.
Begonnen als een hardnekkige liefhebberij van Daan Faber, een van de drie heren achter Mister Kitchen. Maar na veel uitproberen en oefenen is het deze Amsterdammer in Schiedam gelukt om een prachtig barbieroze drankje te fabriceren dat inderdaad zacht en zwoel naar pure rabarber smaakt. Heerlijk on the rocks of in een cocktail. Het is nog lang niet overal te koop, maar op de site vind je de verkoopadressen.
Rabarberkunst
Terug naar de Rhubarb Week. Die omhelst ook de tentoonstelling RhubArt, een serie van zo’n twintig rabarberkunstwerken die verspreid door het Conservatoriumhotel hangen. Soms is het even zoeken. Zo blijkt de beeldschone rode lederen rolkoffer ook onderdeel te zijn van het kunstproject (voor € 999 mag je ‘m meenemen), plus diverse beschilderde borden. Ook zijn er wat installaties en projecties, waaronder uiteraard wat rabarberrabarberrabarberrende babbelvrouwen. En een speciale kamer met lange slierten waar je tussen kunt verdwalen terwijl ze langzaam verkleuren van groen naar rood. Symbool voor de tot slijmerige draden gekookte rabarbermoes van je oma? Want terug naar waar het allemaal om draait: heel Nederland aan de rabarber krijgen.
Rollende keukens
Naast Schilo van Coevorden doen er tot en met 12 mei nog zo’n 20 andere chefs in Amsterdam mee (plus Niven Kunz in Rijswijk) met een speciaal rabarbermenu. En wie een heel menu te veel vindt, kan ook in de Brasserie van het Conservatoriumhotel alleen even een klassieke rabarbercrumble bestellen. De rabarberweek wordt afgesloten tijdens een ander initiatief van Mister Kitchen: het Weekend van de Rollende Keukens (9-12 mei) op de Westergasfabriek, waar ze in hun eigen rabarberrestaurant een driegangenmenu zullen serveren. Met rabarber, uiteraard.