Met het oog op onze aanstaande koning Willem IV vroeg ik mij af welke vier kazen er eigenlijk in vierkazensaus zitten. Neem nou die van Maggi, een vaak aangevraagd pakje voor mijn wekelijkse rubriek in Trouw. ‘Een volle kaassaus bereid met vier kazen’ staat erop. Maar welke, daarover zwijgt de Zwitserse fabrikant als ware het een bankgeheim. De ingrediëntenlijst spreekt alleen van ‘18% kaas’. Zo weten we nog niks.
Uit een zakje: Maggi 4-kazensaus
Inhoud: Plantaardige olie, kaas (18%), gemodificeerd zetmeel, maïszetmeel, lactose, maltodextrine, gistextract, glucosestroop, aroma’s (bevat melk, soja), melkeiwitten, zout, smaakversterker (E621), weipoeder, knoflook, stabilisatoren (E339, E452), emulgator E331, peterselie.
Heeleischarrelpoeder
En dat terwijl fabrikanten vaak aandoenlijk zijn in hun overcorrecte compleetheid. Elk mogelijk spoortje van selderij, soja of mosterd wordt vermeld. Elke verstopte gluut wordt keurig benoemd. Ik kan het weten, want oplettende lezertjes weten dat ik dezer dagen weer verzeild ben in een nieuw antipakjeskookboek (Koken met Karin Zonder Pakjes & Zakjes 2). Dat betekent ook heel praktisch dat ik af en toe een hele pagina lang ingrediëntenlijstjes aan het overtypen ben. Inmiddels krijg ik ook zonder spellingchecker moeiteloos woorden uit mijn toetsenbord als mononatriumglutamaat, dinatriuminosinaat of dinatriumguanylaat. Maar ook wonderlijke termen als heeleischarrelpoeder komen regelmatig voorbij.
Maar nu terug naar de vierkazensaus. Ik ben maar wat gaan uitproberen, met verheugend resultaat. Niet light, nee. Wel lekker. Mijn recept voor vierkazensaus is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.