Ze hebben hun reputatie niet mee, chips. Gedachteloze graaisnack voor bankhangers tijdens luie televisieavonden, door de fabrikant zorgvuldig voorzien van een chemisch goedje ten behoeve van de dooreetfactor. Toch zijn bij trendy culi’s de chips al lang uit het verdomhoekje. Dan hebben we het niet over ordinaire patatje-joppie-familiezakken, maar over liefdevol bereide designchips. Chips waar over is nagedacht, als het kan ambachtelijk bereid, of op z’n minst met de illusie daarvan. De overburen zijn er goed in, met merken als Tyrell’s, Burt’s en Jonathan’s, maar vlak ook die uit onze eigen Hoeksche Waard niet uit. Maar wij zijn hier van het zelf doen.
70 pagina’s
Laat nou toevallig net het boekje Chips zijn verschenen bij uitgeverij Becht, met daarin voor nog geen tientje wel zeventig pagina’s lang chipsrecepten. Voor in de frituurpan of uit de oven, zoals de werkelijk beeldschone ovenchips met takjes kruiden ertussen. Natuurlijk veel aardappelvarianten, maar chips kan ook van bietjes, wortel, pastinaak, rammenas, koolraap, zoete aardappel, appel, bakbanaan, of – zeer decoratief – van lotuswortel uit de toko. Zelfs verre neven uit de chipsfamilie komen aan bod zoals kroepoek, nachos en zoete merveilles.
Chipsen
Wie eenmaal aan het chipsen is geslagen, maakt werkelijk óveral chips van: Parmezaanse kaas, spek, ja zelfs van lasagnedeeg. En omdat chips in het Engels ook patat betekent, staan er ook allerlei frietrecepten in, tot auberginepatatten aan toe. Maar laten we eerst maar eens gewoon chips gaan bakken. Nu ja, gewoon, we doen chips met citroen en rozemarijn. Dat kun je je meest chique visite rustig voorzetten bij de borrel.
Recept
Nodig voor 4 personen (250 g):
1 kilo aardappels (bintje, charlotte)
3 liter frituurolie
2 eetl zeezout
rasp van 1 citroen
blaadjes van 1 takje rozemarijn
Meng zeezout met citroenrasp en fijngehakte rozemarijn tot één geheel, gebruik eventueel de vijzel. Was de aardappels, eerst schillen mag, maar hoeft niet. Snij in dunne schijfjes van 1 mm, liefst met de mandoline. Met een dunschiller of kaasschaaf kan ook, al worden ze dan wel minder mooi rond. Spoel af in water net zo lang totdat het water helder blijft. Droog zorgvuldig af tussen twee theedoeken. Verhit de olie in een frituurpan tot 160 °C of in een steelpan. Doe steeds een kleine hoeveelheid aardappels in de olie en schud zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken. Bak lichtbruin en krokant. Vis eruit, leg op keukenpapier en bestrooi meteen met het kruidige zout. Herhaal de hele procedure met de rest van de aardappels. Twee dagen houdbaar in goed gesloten zak of blik.
TIPS:
• Hoe zie je in een steelpan of de olie heet genoeg is? Als je er een proefschijfje in laat glijden en er luchtbelletjes omheen ontstaan.
• Ga je niet meteen bakken? Bewaar de aardappelschijfjes dan zolang in koud water en dep ze pas vlak voor gebruik goed droog.
• Kruidenzout over? Kip mee inwrijven of over aardappels uit de oven strooien.
Orathay, Chips, uitgeverij Becht, ISBN 9789023013778, € 9,95