Er komt een geheel nieuw kookboek Zonder pakjes & zakjes aan, had ik dat al verteld? Na het succes van deel 1 (ruim 30.000 exemplaren verkocht, ja, ik weet dat borstklopperigheid niet netjes is, maar ik ben er apetrots op, de lezer moet het mij maar vergeven), werd het hoog tijd voor deel 2. Waar ik op het moment tot over mijn oren in zit, ook al moet het boek pas begin september in de winkel liggen. Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes 2 gaat hij heten. Niet bijster origineel, nee, wel doeltreffend, hoop ik. Misschien tijd voor een update? Leuk voor de geïnteresseerden, wat er volgens mij in principe zo’n 30.000 zouden moeten zijn ;-). En dat is meteen ook een soort snelcursus kookboekschrijven voor beginners. Want kookboeken schrijven, dat is nou toch echt het allerleukste wat er is, ik kan het iedereen aanraden.
Pakjes & zakjes
Het begint met bedenken welke recepten er in het boek moeten. In mijn specifieke geval neem ik, net als in het vorige boek, allerlei pakjes en zakjes uit de supermarkt als uitgangspunt. Dan vallen al snel een aantal zaken op. Zoals dat negen van de tien pakjes uitgaan van kipfilet of dat vegetariërs het in pakjesland kunnen schudden, en dat terwijl de flexitariër (lees: minder-vlees-eter) allerwegen oprukt. Ik ga eerst zoeken in mijn enorme receptenbestand naar wat ik allemaal nog op de plank heb liggen en/of wat ik al gepubliceerd heb in mijn antipakjesrubriek in Trouw. Ook een receptionist eet elke dag, alleen schrijf ik elke avond op wat ik maak, dus voorraad genoeg, ook van recepten die niet in de krant beland zijn.
Excel-schema
Voor een evenwichtige opbouw van de hoofdstukken ga ik dan eerst schuiven en passen en meten in een Excel-bestand. In het begin zit die nog vol kale plekken. Zo zie ik vanzelf waar de gaten ontstaan en waar ik nog recepten mis. Misschien nog een salade, meer dingen met vis, ik doe de roti gewoon zónder kip en de stamppot zónder spekjes. Zo zie ik ook meteen waar ik nog aan de slag moet om nieuwe dingen uit te proberen. Het enige risico is dat je je snel verrekent in zo’n schema. Zo had ik op enig moment ineens 12 blanco pagina’s over (fijn! Recepten erbij!), toen weer 12 pagina’s te kort (oei, ik bleek mijn geïllustreerde pakjespagina’s-met-ingrediëntenlijstjes te zijn vergeten. Recepten er weer uit). En dan krijg je uiteindelijk schema versie 8:
Helemaal compleet. Denk ik.
In deel 2 van de cursus gaat het over uitproberen in de keuken en proefkonijnen.