Een kerstpakket, maar dan écht lekker. En overzichtelijk. En maar liefst elke maand thuisbezorgd in een discrete bruine kartonnen doos. Dat is de culiverrassingsdoos van Food We Love. Een initiatief van Marleen Basart die mensen aan bijzondere producten wil helpen, en die er heilig van overtuigd is dat producten met een verhaal lekkerder smaken. Hier geen bremzoute blikjes ragout met doosjes kartonnig smakende pasteibakjes, nee, echte delicatessen van ver of dichtbij, van befaamd tot volstrekt onbekend. Elke maand is er een nieuwe doos. Je kunt een abonnement nemen voor € 24,95 per maand/doos, of gewoon los per keer bestellen, bijvoorbeeld als cadeautje voor iemand anders, al is het dan iets duurder, namelijk € 27,50. Overigens altijd inclusief verzendkosten.
Te goed
Ik had al likkebaardend staan kijken naar de Spaans getinte februari-doos, maar kreeg de maart-doos opgestuurd, samengesteld door Chris Naylor, de Engelse chefkok van het Amsterdamse restaurant Vermeer. Hij had een sprankelende Engelse fles cider uitgekozen die meteen gebruikt kon worden bij zijn bijgeleverde mosselrecept, waarvan helaas niemand de moeite genomen had om het even in het Nederlands te vertalen. Oh nee, in dat recept staat dat de cider uit de doos eigenlijk te goed is om zomaar bij de mosselen te gooien, je kunt ‘m beter gewoon opdrinken. En sowieso, is het mosselseizoen niet juist nét voorbij?
Eh… apart
Qua non-alcoholisch zat er ook nog een eh, aparte Engelse frisdrank op basis van paardenbloem en distel. Daar vermocht de ook aanwezige perensap, gember en anijs niet veel meer aan te verhelpen. Donkerbruin en sprankelend, en naar verluidt ‘veel gedronken bij Fish & Chips’, maar de twee Engelse pubers aan wie ik het voorschotelde, kenden het ook niet. Beleefd dronken ze hun glas leeg, dat dan weer wel. Verder een goddelijk lekkere reep pure chocola bestrooid met zonnebloempitten, aardbei, mint, bijenpollen en citroen. Die was in een vloek en een zucht verdwenen. Net als het verrukkelijke stuk Remeker kaas.
Uit een pakje?!
Inderdaad, er zaten niet alleen Engelse spullen in de box. Zo vond ik tussen het hooi ook een puike fles olijfolie van Meeuwig & Zn die meteen op tafel ging. En tenslotte een pak scones mix. Scones uit een pakje?! Nou ja, geen industriële prefab, maar samengesteld door DaPeppa, van die mooie koekjespotten, naar het recept van de moeder van Chris Naylor. In de doos zit een A4-tje waarop elk product wordt toegelicht, maar met de veel uitgebreidere verhalen op de website gaat het pas echt leven.
Cadeau
Kortom: een feestje om te ontvangen, al geldt ook hier, net als bij kerstpakketten, het risico dat er een ingrediënt ongebruikt of ongewenst tot sint juttemis in de kast belandt. Daar heb je geen invloed op, want je weet van tevoren niet wat er in de doos zit. Op de website hebben ze daar het volgende op gevonden: “Hoewel alle producten zorgvuldig worden geselecteerd op smaak en kwaliteit, kan het eens voorkomen dat er een product in de box zit dat je niet lust. Helaas is het niet mogelijk om producten terug te sturen of te ruilen. Gelukkig zijn de producten ook uiterst geschikt als cadeau, dus kun je er vast iemand anders blij mee maken!”