Dat heb ik weer. Probeer ik eens uit onderzoeksjournalistiek oogpunt een pak Dr. Oetker Wolkencake, wordt het ondanks de minutieus opgevolgde instructies en de ‘lukt altijd garantie’ op het pak bij mij een onooglijk soort ingezakte halve koksmuts. Alleen dan bruin. Geen zee in de keuken gaat mij te hoog, maar geef mij een pakje of een zakje en het gaat prompt mis. Het moet welhaast een samenzwering wezen van de pakjesindustrie.
Hoe kwam het zo? Verschillende lezers vroegen om een doe-het-zelfversie van chocoladecake uit een pak van Dr. Oetker. Geen gewone cake, nee, een wolkencake. En er gaat geen boter in, maar slagroom. Het klonk bijna te mooi om waar te zijn: een chocoladecake die zowel smeuïg als luchtig is. Ik ben dol op smeuïge, zompige cake met lekker veel chocola, maar dat is vaak vrij compact. Met cacaopoeder in plaats van chocola krijg je er weliswaar een hoop lucht in, maar voor je het weet zit je ineens opgescheept met een gortdroog geheel. Wat altijd weer te repareren valt met een ferme dot jam ertussen (denk: Sachertorte) of slagroom, daar niet van. Maar luchtig én smeuïg tegelijk? Dat wilde ik wel eens meemaken.
Uit een pak: Dr. Oetker Wolken Choco cake
Inhoud: Suiker, tarwebloem, tarwezetmeel, magere cacaopoeder, 4,5% chocolade (suiker, cacaomassa, cacaopoeder, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanillearoma), glucosesiroop, cacaopoeder, rijsmiddelen (E575, E500, E450i), emulgatoren (E472b, E472a), eiwitpoeder, magere melkpoeder, verdikkingsmiddel (xanthaangom).
Zelf toevoegen: 200 ml slagroom, 3 eieren
Het pakjesexemplaar bleek echter wolkachtig noch weelderig, de consistentie deed eerder denken aan stopverf. Maar het ergste: hij smaakte niet naar chocola. Dat deed de deur dicht. Daarom sloeg ik zelf aan het bakken en experimenteren. Nog best lastig, want smeuïge, zompige cakes met lekker veel chocola zijn vaak vrij compact, en cakes met cacaopoeder in plaats van chocola worden weliswaar luchtig, maar ook al snel gortdroog.
Recept
Maar het is gelukt. Mijn eigen versie is zacht, sappig en chocolade-achtig met een bros, knapperig korstje..
Het recept voor mijn eigen Wolkige chocoladecake is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.