Dinneke van den Dikkenberg is langzaam maar zeker een e-nummervrij kookboekjesimperium op poten aan het zetten. Na de eersteling (Bewust koken zonder e-nummers) volgde nummer twee (Verder koken zonder e-nummers) en zojuist verscheen de derde in de serie, getiteld Gewoon koken zonder e-nummers. Gelukkig hebben ze alledrie een net iets ander kleurtje, anders kon je ze niet uit elkaar houden.
Van den Dikkenberg eet niet simpelweg zonder pakjes en zakjes, nee, zij loopt met het gifgidsje van Corinne Gouget in de hand door de supermarkt met een boog om álle e-nummers heen. Nu ja, die in de rode en oranje categorie dan. Inmiddels probeert ze ook te minderen met suiker en zout, maar dat blijkt lastig, zeker bij bakken, bijvoorbeeld met stevia: ‘Het deeg dat het oplevert is geen succes. Ook de smaak is niet echt geweldig’.
Wederom is het een heel simpel boekje voor echte beginners in de keuken, vol doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoegrecepten als Kip Hawaï, Chinese tomatensoep en (uiteraard zelfgebakken én zelfgevulde) wraps. In verhouding tot het vrij bescheiden aandeel warme-maaltijdrecepten bevat dit boekje opvallend veel tussendoortjes en bakwerk, van appelbollen tot rondo’s, van kerstkransjes tot koffiebroodjes.
In de bijlages vind je tips voor speciale gelegenheden aan de hand van een overzicht van de te gebruiken recepten uit alle drie de boekjes. Zoals voor een high tea en verschillende buffetten, van warm en koud tot een grappig ‘tienerbuffet’ (4x huzarensalade, 1x loempia’s, 2x pizza, 2x patat).
Morgen een recept uit het boek!
Dinneke van Den Dikkenberg, Gewoon koken zonder e-nummers (deel 3), uitgeverij De Banier, ISBN 9789033634567, € 9,95