(12 stuks) / Vegetarisch
Bereiden: 20 minuten
In de oven: 20 minuten
Dit recept is van mijn Gast van de Maand Sabijn Metz. Die heeft al jaren een huis in de Auvergne waar ze dankzij haar Franse buren al vele receptvariaties met de lokale linzen heeft leren maken. Zoals deze linzenflan met courgette. Een flan is een soort quiche zonder bodem, supermakkelijk om te maken. Hij kan in het groot, maar is leuker in het klein. Dan bak je er meteen acht in een muffinvorm en heb je met een blaadje sla erbij een leuk voorgerecht en vlak ook de mogelijkheden niet uit van een linzenflannetje de volgende dag als lunch. Ze kunnen prima in een lunchtrommeltje en zijn zowel koud als even opgepiept in de magnetron een feestelijk alternatief voor een overblijfbammetje-met-kaas.
De heerlijke linzen uit Le Puy vind je in delicatessenwinkels (of in Frankrijk natuurlijk). Zoniet, dan neem je gewone bruine/groene linzen. Die zijn wel minder smakelijk…
Nodig:
75 g Le Puy linzen
1 courgette
75 g geraspte oude kaas/parmezaan
1 ui
3 eieren
125 ml crème fraîche
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
scheutje olijfolie
zout en peper uit de molen
snuf cayennepeper
wat boter en bloem om in te vetten
Erbij: sla met vinaigrette
- Oven voorverwarmen op 200 ºC.
- Was de linzen, doe in een pan met ruim water plus de laurierblaadjes (geen zout!) en kook in 20 minuten gaar. Laat uitlekken in een zeef.
- Snipper intussen de ui en fruit in wat olijfolie in een koekenpan zachtjes vijf minuten met de tijmblaadjes.
- Klop in een grote kom met een garde de eieren en crème fraîche los.
- Rasp met een grove rasp de courgette (met schil) erboven.
- Doe de kaas erbij, flink wat zout en peper plus cayennepeper en de intussen wat afgekoelde linzen en uien. Schep alles goed door elkaar.
- Kwast een muffinvorm met 12 holtes in met boter en bepoeder lichtjes met wat bloem. Verdeel het mengsel erover.
- Bak in ± 20 minuten tot de flannetjes mooi gekleurd en stevig zijn.
Serveren:
- Op een bedje van aangemaakte sla als voorgerecht
- Als onderdeel van een buffet of picknick
- De volgende dag (koud of even opgewarmd in de magnetron) als lunch.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!