Wanneer je zoals ik altijd en eeuwig in de keuken staat, dan heb je ook regelmatig juist géén zin in koken. Gelukkig zijn er talloze opties paraat in de vorm van de toko, Thai en pizzeria tot thuisbezorg-goulash of scooter-sushi. Je ziet: ik ben heel gewoon gebleven. Maar als er dan ineens een uitnodiging in de bus valt om te komen proeven bij La Rive, het restaurant van het Amstelhotel, tja, dan grijp ik die met volle handen aan natuurlijk. Zo ben ik dan ook wel weer.
The Stones
Robert Kranenborg kookte er de sterren van de hemel, daarna Edwin Kats en nu alweer een tijdje Rogér Rassin. Ik heb er zelfs een keer een vorstelijk nachtje geslapen. Daarna giechelend met de tram weer naar huis, maar niet nadat ik een rondje had gezwommen in het zwembad-op-Amstelniveau. Kortom: een bijzondere plek. Al komen er in de hoofdstad steeds meer vijfsterrenhotels bij, een béétje Amsterdammer blijft het Amstelhotel in ere houden. Al was het maar omdat ook George Clooney en The Rolling Stones dat doen.
Crisis?
Maar goed. Waarom was ik uitgenodigd in La Rive? Omdat ze voortaan ook open zijn op zondag. Opvallend, een chique restaurant dat midden in de crisis juist een dag extra open gaat. ‘Er was veel vraag naar’, vertelt hoteldirecteur Anita Bos, ‘want er is niet zo veel op zondagavond.’ Daarentegen is ‘met pijn in het hart’ La Rive voortaan gesloten voor de lunch. Maar de goedlopende brasserie springt moeiteloos in dat middag-gat.
Lazy Sunday
Zondagavond in La Rive wordt een beetje een anders-dan-andersavond. Om te beginnen kun je er al vanaf 5 uur ’s middags terecht. Speciaal voor de langslapers die laat ontbijten, lunch overslaan en dan aan het eind van de middag binnen komen waaien. Op Lazy Sunday is er ook een extra menu waarmee de chef inspeelt op het informelere karakter van de zondag. Daarnaast wordt er een keer per maand op zondag een speciale wijn/spijsproeverij georganiseerd aan de grote houten tafel in de ‘wine room’. Met heel bijzondere wijnen, een keur aan kleine hapjes en volop uitleg van het team.
Rive Droite – Rive Gauche
De gewone menukaart is trouwens ook vernieuwd. Die is teruggebracht tot twee menu’s op twee pagina’s: links menu Rive Gauche, samengesteld uit La Rive klassiekers, rechts menu Rive Droite, bestaande uit nieuwe creaties vol verrassingen. Wel zowel links als rechts als extra optie het bij vele gasten kennelijk favoriete Wagyu-rund. Het volledige menu bestaat officieel uit zes gangen, maar minder kan uiteraard ook. Of meer, als er nog behoefte is aan kaas.
Flexibel
Ze zijn bij La Rive dan wel chique, maar ook reuze makkelijk en flexibel. Alles kan. Reuze verfrissend, niks geen knipmessen in de bediening, maar gewone mensen. Als je wilt, kan er ook een kris-kras-links-rechts-menu samengesteld worden, zoals ik kreeg voorgeschoteld. Stuk voor stuk kleurrijke composities met een mooie smaakbalans. Nee, ik ga niet vertellen wat het allemaal is. Ga zelf maar een keer proeven. En nee, het is niet goedkoop nee, maar beter één keer goed uit eten dan drie keer belabberd bij een eetcafé. En bovendien, er valt toch best wel een reden te verzinnen om iets te vieren? Nou dan. O ja, en vraag dan meteen hoe het nou zat met The Stones die midden in de nacht zelf eieren gingen bakken in de keuken…