Het kookboek Lekker Lang Jong waar ik het gisteren over had, is niet alleen bedoeld om gezonder te leven, maar ook jeugdiger te blijven. Kijk, wie wil dat nou niet? Voor veel recepten heb je helemaal geen buitenissige ingrediënten nodig, zoals bijvoorbeeld dit fleurige ovengerecht van paprika’s gevuld met broccoli en zalm. Nu ja, behalve de verse oregano dan, die is niet overal zo makkelijk te vinden, zeker niet in dit jaargetijde. Gedroogde oregano heeft een ander effect, daar zou ik hooguit één lepel van nemen. Maar verse peterselie doet het ook altijd goed als stand-in.
Nodig voor 4 personen:
4 grote rode of gele paprika’s
200 g zalmfilet, in 4 dunne plakken
500 g broccoli
100 g jongbelegen geitenkaas, geraspt
100-150 ml groentebouillon
1 kleine ui, gesnipperd
1 knoflookteen, gehakt
2 el verse oregano, fijngehakt
2 el olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de broccoliroosjes van de stronk. Schil de stronk en snij in blokjes. Kook blokjes en roosjes samen in een pan met ruim kokend water in 4-6 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet onder koud water en laat ze goed uitlekken (Mijn tip: je kunt natuurlijk ook die groentebouillon nemen en die dan natuurlijk niet afgieten door de gootsteen, maar het broccolispul er met een schuimspaan uitscheppen en de bouillon straks hergebruiken).
Fruit ui en knoflook zachtjes in wat olijfolie. Doe samen met de gekookte broccoli en oregano (of dus peterselie) in een blender/keukenmachine en pureer tot een dikke puree. Meng ook driekwart van de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Snij uit elke paprika in de lengte een reep van 4 cm breed (Tip van mij: kijk eerst even hoe de paprika een beetje lekker blijft liggen, en snij dan de bovenkant eraf). Verwijder de zaadlijsten en zaadjes maar laat het steeltje zitten. (Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar houdt de boel ook beter bij elkaar.) Vul met de broccolipuree en duw er een plak zalm in. Zet naast elkaar in een lage ovenschaal en schenk de bouillon op de bodem van de schaal. Strooi de resterende kaas erover. Maal er nog wat peper over. Bak in de oven gaar in 25-30 minuten. Lekker met quinoa.
Foto en recept zijn zoals gezegd uit het kookboek Lekker Lang Jong, gebaseerde op De Voedselzandloper. Lees hier mijn artikel.