Remia is de frietsaus voorbij, had je het al gezien? Potten met smurrie voor ovenpasta nestelen zich gezellig in het supermarktschap tussen de Chicken Tonight en Aardappel Anders. Voor 1,79 euro krijg je een dikke, oranje substantie bestaande uit water, tomatenpuree, suiker, zetmeel en verdikkingsmiddel. Wel moet je zelf nog pasta, een zak roerbakmixgroente, hamblokjes en geraspte kaas toevoegen. Ze huurden zelfs Churandy Martina in om in een mal filmpje al rennend te demonstreren hoe snel je met deze ingrediënten een ovenschotel in elkaar flanst.
Uit een bakje: Remia Saus voor Ovenschotel tomaat champignon
Inhoud: Water, tomatenpuree, ui, raapolie, bieslook, champignon 6%,basilicum, suiker, gemodificeerd zetmeel, knoflook, roompoeder, zout, melkeiwitpoeder, aroma, champignonextract, voedingszuur, specerijen, verdikkingsmiddel (xanthaangom), wortel, kleurstof (paprika-extract).
Zelf toevoegen: pasta, groentepakket champignon roerbakmix, hamblokjes, geraspte kaas.
‘Fijn dat iedereen er is voor deze speciale brainstormsessie. Wij van Remia zijn en blijven trots op onze frietsaus, maar de consument is tegenwoordig als de dood voor vet, dus we moeten hoognodig iets nieuws verzinnen.’
‘Iets gezonds dus?’
‘Maar wel een geheide bestseller.’
‘Waarom geen ovenschotel? De oven is weer helemaal hip, schijnt.’
‘Of een saus als Chicken Tonight?’
‘Wat is daar gezond aan?’
‘Niks, maar weet de consument veel. Het verkoopt als een dolle. Wat prei en paprika erbij en klaar.’
‘Maar dan niet in een glazen pot, anders valt het wel erg op dat we aan het kopiëren zijn.’
‘Eh nee, dat is niet de bedoeling.’
‘En dan?’
‘Dan doen we een commercial met een blij, positief type, een BN’er.’
‘Ik heb een idee! Die leuke Antilliaanse wielrenner die steeds “Ik ben blij” zegt.’
‘Dat was toch een schaatser?’
‘Nee, een hardloper, toch?’
‘Perfect! Hardlopen maakt hongerig. Iets met pasta dus.’
Zullen we ook een variant met piepers doen? Dan pikken we meteen ook een graantje mee van het Aardappel-Anderssegment.’
‘Ik zeg: doen!’
‘Appeltje-eitje.’
En zo geschiedde. Maar daar hebben we geen hardloper en geen pot smurrie voor nodig. Dat kunnen we gewoon zelf.
Recept
Natuurlijk mag je van mij een snelle zak voorgesneden groente kopen, maar bij zelf snijden kun je tenminste zelf kiezen én mooi alle restjes uit de koelkast opmaken. Ga uit van zeker een pond schoon gewicht aan groente, dan heb je er tenminste wat aan. En snij alles fijn, anders wordt de boel niet goed gaar. Mijn recept voor deze pasta-ovenschotel met champignons is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.