Allerlei culinaire collega’s, al dan niet verenigd in De Bruine Bonenbende, proberen de peulvrucht in ons land te promoten. Maar dat valt nog niet mee, want wij vinden bonen niet chique. Omdat ze goedkoop armeluisvoedsel zijn en ook nog eens winderigheid veroorzaken. De boon die ons nog het beste kan bekoren is de erwt, in de erwtensoep. Of snert. Wat was ook alweer het verschil? Erwtensoep is een soep van spliterwten en rookworst, bij snert wordt ook ander varkensvlees meegetrokken (vaak botten, of gewoon karbonaadjes en speklapjes) en is mede daardoor een stuk steviger. Maar sommige mensen zeggen ook dat erwtensoep de volgende dag snert heet. Ik vind het allemaal prima.
Uit een blik: Unox stevige erwtensoep
Inhoud: Water, groenten 39% (erwt 29%, wortel 4,5%, prei, ui), rookworst 11% (varkensvlees, water, aardappelzetmeel, zout, rundercollageen, E451, E452, witte peper, E330, plantaardige olie, E301, rookaroma, E250, dextrose, aroma), aardappel, bladselderij, plantaardige olie, zout, gemodificeerd maïszetmeel, gistextract, maltodextrine, fructose, aroma, rookaroma, specerijen, balsamico-azijn, kruiden, witte wijnextract.
De ware liefhebber trekt geen blik open, maar trekt zelf soep. ‘Al dat vlees’, mailde laatst iemand, ‘heeft u geen recept voor vegetarische erwtensoep?’ Hmm. Van zo’n oerklassieker moet je eigenlijk afblijven, vind ik. En kom bij mij al helemaal niet aanzetten met vegetarische nepworst. Ik eet óf echte rookworst – en dan bedoel ik van de slager, niet die met industriële rookspray uit de supermarkt – of ik eet géén rookworst. Maar ik ben de beroerdste niet, dus ik probeerde eens wat uit. En wat blijkt? Als je maar genoeg groente in de strijd werpt, krijg je toch echt een heerlijke soep waar je in de winterkou prima een tijd op voort kunt.
Zelf maken?
Recept vegetarische erwtensoep
Nodig voor 8 personen:
500 g spliterwten
1 niet al te grote knolselderij
2 winterpenen
2 grote uien
2 preien
3 stengels bleekselderij
1 bosje platte peterselie
1 bosje bladselderij
5 takjes tijm
2 laurierblaadjes
50 g boter
2 knoflooktenen
½ eetl zwarte peperkorrels
½ eetl zout
Deel 1 (bouillon): Snij 1 winterpeen, 1 prei, 1 ui en de bleekselderij in stukken. Schillen hoeft niet, wassen wel. Doe samen met peterselie, laurier, tijm, peperkorrels, zout en 2,5 liter koud water in een grote pan. Laat met deksel op hoog vuur aan de kook komen en daarna een half uur flink borrelen (nee, zachtjes trekken hoeft hier niet!). Giet af door een zeef en gooi alle groente weg.
Deel 2 (soep): Smelt de boter in een tweede grote soeppan en fruit de gesnipperde andere ui en knoflook 5 minuten. Snij intussen de (wél geschilde) knolselderij en overgebleven winterpeen en prei in stukjes. Fruit 5 minuten mee. Was de spliterwten in een zeef en doe erbij. Giet de groentebouillon erbij. Breng aan de kook, laat ± een uurtje zachtjes sudderen tot alles gaar is. Pureer met de staafmixer tot glad met hier en daar nog een gezellig groentebonkje. Roer de fijngehakte bladselderij erdoor. Proef op peper en zout. Lekker erbij: roggebrood met boter en oude kaas.
TIPS:
• Spliterwten weken hoeft niet, goed afspoelen in een zeef wel.
• De bouillon kun je ook al vooraf maken. Geen zin in? Neem dan kant-en-klare bouillon.
• Toch met vlees? Eerst de spliterwten met een karbonade en speklapje een half uur opzetten met koud water, daarna afschuimen en groente erbij. En op het eind plakken rookworst natuurlijk. Echte.
• Aardappels maken de soep dikker en zo mogelijk nóg voedzamer, maar echt nodig zijn ze niet en ze zwakken de smaak ook weer wat af.
Dit recept is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel (verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website), naar speciaal vanwege Antipakjesavond mag ‘ie weer even online.