Ovenwant? ’t Is eigenlijk meer een ovensjaal. Zelf noemen de makers van de Hot Duo het een ‘tweehandige pannenlap’. Trouwe kijkers van Engelse kookprogramma’s herkennen dit keukengerei wel: die langwerpige lappen met twee handvaten aan beide uiteinden om hete dingen uit de oven te halen. Maar we hebben ze ook van eigen bodem, zo blijkt. Van echte schapenwol uit Texel. De geestelijk moeder ervan, Annette van Ruitenburg van het boek Onvergetelijke Groenten (onlangs is deel 2 verschenen), maakte me erop attent.
Schaapgeur
Hij heet de Hot Duo en is voor € 16,95 ook verkrijgbaar in blauw en zwart, maar ik wilde natuurlijk de rode, al zullen de pietlutten onder ons zeggen dat het eerder roze dan rood is. Gemaakt van katoenen tijk en gevuld met 100% zuiver scheerwol van Texels schaap voor de isolatie. Bij aankomst rook hij wel erg doordringend naar.. ja, naar wat eigenlijk? Schaap? Meteen in de was doen vond ik ook weer zo’n gedoe, maar gewoon even een paar uurtjes buiten leggen bleek het euvel gelukkig te verhelpen.
Vast
Het is een prachtige uitvinding. Ovenwanten zijn altijd zoek, of in ieder geval is er altijd één van de twee zoek, en je weet: één ovenwant, daar heb je niks aan. Hier zitten ze altijd aan elkaar vast. Net als vroeger, toen je kinderwantjes met een touwtje aan elkaar vastzaten door je jasmouwen heen. Het enige waar ik nog een beetje aan moet wennen is dat het materiaal vrij stug is, dus dat je moet oppassen dat je goed grip hebt op je hete ovenschotel, anders loop je het risico dat je hem alsnog uit je handen laat flikkeren…