De grootgrutters zijn zichtbaar nog niet van hun speciale feestassortiment af. Dat betekent graaibakken vol zinloze producten waar een antipakjesschrijver fijn jeukende vingers van krijgt. Een eervolle vermelding gaat naar de pakjes appelmoes-ovenmix van Albert Heijn; met stip het mallotigste product van 2012.
Uit een pakje: Albert Heijn Ovenmix appelmoes
Inhoud: Stoomzak plus ovenmix: suiker, 2% kaneel, kardemom, gemalen vanille, laurier.
Nog toevoegen: 2 appels.
Appelmoes maken in de oven is op zich natuurlijk een geinig idee. Echter, zelfs als ovenfanaat lijkt het mij wat onzinnig om ‘eenvoudig zelf appelmoes te maken in 45 minuten’ (plus een kwartier oven voorverwarmen) met behulp van een plastic zak en een verpakkinkje suiker met kruiden voor 99 eurocent. Let wel: appels moet je er zelf nog bijkopen.
De onderzoeksjournalist in mij popelde om aan de slag te gaan. Het zakje ovenmix bestaat voornamelijk uit suiker en ruikt daverend naar kaneel.
Het verdwijnt al husselend met twee forse appels in blokjes in de bijgeleverde plastic braadzak, waarvan ik wel vaker gezegd heb dat je die ook gewoon met z’n achten tegelijk kunt kopen bij huishoudwinkels en sommige supermarkten. Tegelijkertijd gaan twee andere appels in een pan, met eigen kruidenmix.
Het resultaat na respectievelijk drie kwartier (links) versus één kwartier (rechts).
Wacht, ik knip de zak even open, zo zie je het beter.
Opvallend: van 2×2 appels blijft 2x niet veel moes over, vooral niet van de leeggeschraapte ovenzak.
Daarna was het een kwestie van voorschotelen aan een nietsvermoedend proefkonijn. Het schaaltje met nogal bruine ovenmoes ‘smaakt naar gebakken uien met teveel kaneel’. De panversie oogt smakelijker en blijkt frisser en ‘lekker kardemommig’.
Ergo: appelmoes maken in de oven is een leuk idee. Maar waarom zou je?
Naschrift: Wel potjandriedubbeltjes! Het product dat ik had uitgeroepen tot “met stip het mallotigste product van 2012” lag in 2013 én in 2014 doodleuk weer in de schappen.
Desalniettemin zelf maken?
Nodig:
1 kilo appels (half goudreinet, half jonagold)
1 vanillestokje
6 kardemompeulen (of ½ tl kardemompoeder)
1 tl kaneel
1 laurierblad
evt. 2 eetl suiker (of naar smaak)
Doen:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes. Doe in een pan met 2 lepels water. Schraap het doormidden gesneden vanillestokje leeg en doe merg en stokje erbij. Breek de kardemompeulen open en stamp de zaadjes fijn in de vijzel (of neem kardemompoeder). Doe samen met kaneel, laurier en eventueel wat suiker bij de appel en schep alles goed om. Breng aan de kook tot de boel pruttelt, laat dan met deksel erop een kwartier zachtjes sudderen. Check of de appel zacht is, zo niet, nog 5 minuten extra. Verwijder vanillestokje en laurierblad. Roer met een pollepel goed door tot de gewenste moesheid bereikt is.
Tips:
- Nog sneller? 2 x 5 minuten afgedekt in de magnetron, tussendoor goed roeren.
- Goudreinetten zijn echte moesappels die tijdens het koken braaf uit elkaar vallen, maar ze zijn ook vrij zuur. Combineren met een wat zoetere, aromatische appel zorgt voor meer diepte en frisheid. Denk aan bijvoorbeeld jonagold, elstar of cox. Die koken wat minder tot moes, maar hoe erg is dat?
- Appelstukjes verkleuren snel bruin, wat een minder appetijtelijke moes oplevert. Snel schillen en in de pan dus. Of hussel er een scheut vers citroensap door.
- Suiker is naar eigen smaak en inzicht. Kinderen houden over het algemeen van zoeter, maar dat is ook een kwestie van gewenning.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .