Zit je al met de handen in het haar? Qua kerstdiner? Nog één week geduld, op zaterdag 15 december staat mijn kerstmenu in Trouw én online op een serie kookvideo’s. Maar voor wie daar niet op kan wachten, of wie misschien dat hele menu straks niet ziet zitten, of simpelweg voor wie een altijd-fijn-achter-de-hand-feestrecept zoekt, heb ik vandaag alvast wat leuks: cranberrysaus.
Kant-en-klaar: Ocean Spray Original Cranberry Compote
Suiker, Noord-Amerikaanse cranberry’s (30%), cranberry puree (15%), water.
Kerstrood
Er is niets mis met een potje – Amerikaanse – cranberrycompote, maar de winkels liggen nu overal vol met zakjes van die prachtig kerstrode vruchtjes. Ik krijg in oktober altijd een emmertje cranberry’s van mijn buren, als ze terugkomen van de herfstvakantie op Terschelling, daar groeien ze volop. Maar of je nu die van Terschelling of die uit de winkel neemt, daarmee maak je heel makkelijk een universeel cranberry-port-kerstsausje. Lekker bij de kerstkalkoen, maar ook bij ander gevogelte, van kippenbouten tot eendenborstfilet of kwarteltjes uit de oven. Bij wild past het ook uitstekend, denk aan hertenbiefstukjes.
Recept
Mijn recept voor cranberrysaus is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.