Ach ja, die vervelende crisis. Het houdt maar niet op. En freelance auteurs hebben het helemaal moeilijk, overal worden tarieven lukraak gehalveerd, het staat overal in de krant en online te lezen. Maar als culinair journalist blijkt dit specifieke vakgebied grote voordelen te hebben: veel aanbiedingen geschieden in natura. Dus gelukkig blijft er zo in ieder geval altijd brood op de plank. Zo mailde De Streekmolen laatst of ze een Streekkrat mochten komen langsbrengen. Tuurlijk, ik ben altijd blij met een krat vol lekkere, verse streekproducten, en dan ook nog eens uit de regio. Dan wil ik best in ruil een leuk stukkie tikken. Mits het gebodene daar aanleiding toe geeft. Want stel nou dat iets heel erg tegenvalt, of dat het niet vers is of niet lekker, dan ga ik er natuurlijk geen lovend stukje over schrijven. Want we zijn wel goed, maar niet gek.
Streek-rat
De streekkrat dus. De naam is wat mij betreft een tikje ongelukkig gekozen. Ik lees steeds de streek-rat, wat met eten nooit een goeie associatie is, ook al kijk ik sinds de film Ratatouille wat goedmoediger tegen deze knaagdieren aan. Maar goed. Elke twee weken bezorgt De Streekmolen aan abonnees een houten kratje thuis met groenten, fruit, vlees danwel iets vegetarisch plus een ambachtelijk gebakken brood. Allemaal uit de streek. Welke streek? Dat wisselt, en de bedoeling is om het aantal regio’s ook nog eens uit te gaan breiden.
Wat zit erin?
Keurig van tevoren ontvang je per mail informatie over wat er deze keer in de krat zit. In mijn geval kogelbiefstuk van Rijnrund (dat hadden ook vegetarische kipstukjes van de Vegetarische slager kunnen zijn), Golden Delicious appels, Doyenne du Comice-peren, een hele stronk spruiten (ook leuk als bloemstuk!), witlof, uien, knolselderij, pastinaak, Bildstar aardappelen, een potje pompoenchutney van de biologische Moestuin, een fles appel-perensap, 6 biologische eitjes van de Lankerenhof en een biologisch ‘Levain Blonde’ brood van de Veldkeuken. Alles ziet er kakelvers uit. En het voelt ook echt als een cadeautje, zo’n krat vol lekkernijen die ineens op de stoep staat.
Recepten
Het is wel dubbel met al die abonnementenkratten/tassen/pakketten: het helpt je van een probleem (‘Wat moeten we nou weer eten?’) af, maar tegelijkertijd is het ook nogal dwingend: je krijgt wat er is, en daar moet je het maar mee doen. Ook als je niet van spruitjes houdt. Recepten zijn er wel, maar zitten er niet bij, daarvoor moet je naar de website om ze zelf uit te printen. Wat zowel milieuvriendelijk (papier!) als handig is (inspiratie!). Alleen vond ik de recepten niet allemaal even spannend en ook vrij onvolledig. Zo schitterde de biefstuk door afwezigheid, die moet je zelf maar gewoon bakken bij de groenten, en een recept voor witlof-preischotel is een beetje jammer als er helemaal geen prei in de krat zit. Moet je alsnog naar de groenteboer. Enfin, het kan ook aan mijn eigen eigenwijzigheid liggen, geef ik ruiterlijk toe, maar ik ging lekker helemaal zelf aan de slag, morgen met recept.
Info
Wilt u nu ook zo’n krat? Er zijn verschillende abonnementen mogelijk, voor 1 (2-3 maaltijden € 22,50 per krat), 2 (3-4 maaltijden, € 29,50 per krat) of 4 personen (4-6 maaltijden € 49,50 per krat). Ze komen om de twee weken, bezorging naar keuze op donderdag of vrijdag tussen 18 en 21 uur. Er is ook een tweepersoonsproefkrat voor € 25,00. Wie meteen een krat wil, let op: de laatste levering van dit jaar is volgende week, 13/14 december, daarna pas weer 10/11 januari. Met de feestdagen moet u het zelf maar even uitzoeken. En oja, de kratjes niet weggooien, die worden uiteraard netjes hergebruikt.