Zojuist verscheen de Nederlandse vertaling van Nigella Lawson’s nieuwste kookboek, Nigellissima. Nigella is geen tv-kok, Nigella is superster. En toevallig kan ze ook koken. Alles wat ze doet is wereldnieuws. Zelfs als ze een ietsjepietsje is afgevallen. Een tijdje terug begon op de BBC de bij het boek behorende nieuwe tv-serie (intussen helaas alweer voorbij), gewijd aan, inderdaad, de naam verraadt het al, de Italiaanse keuken. De halve wereld viel meteen over haar heen, want het was helemaal niet au-then-tiek Italiaans wat ze daar in elkaar stond te flansen. Il crumble?? Pizza gemaakt van gehakt (‘meatzza’)?? Ach jongens, haastte de diva zich te verklaren, dit is mijn interpretátie van de Italiaanse keuken.
Zeventien kalkoenen
Is dat erg? Nee, want Nigella blijft een feest om naar te kijken. Ze is zelfs speciaal ietsje afgevallen, ook dat was natuurlijk weer breaking news. En ja hoor, haar nieuwe tv-keuken is alweer absurd veel groter geworden. In haar koelkast kunnen moeiteloos zeventien kalkoenen, in haar voorraadkast kan de hele schoonfamilie blijven logeren, met haar voorraad kookgerei kan half Londen z’n kastjes inrichten. Enfin. Het is allemaal maar televisie.
Literair
Het boek is weer een genot om te lezen want Nigella zit niet voor niets bewust bij een literaire uitgeverij: ze heeft ook wat te vertellen, meer dan alleen ‘men neme 500 gram pasta’, en wat weet ze het allemaal fraai te verwoorden. Er is trouwens ook een bijbehorende app, waarin ze alvast een voorproefje geeft van het boek, inclusief wat vrolijke extraatjes zoals haar favoriete Italiaanse ingrediënten, van Marcello Mastroianni tot truffelboter.
Krampachtig
Alleen, wat is er nou toch voor raars gebeurd met die cover? Misschien zie je het niet op het plaatje bij dit artikel, maar als het boek levensgroot voor je ligt, dan valt op dat La Lawson wel erg krampachtig staat te grijnzen, alsof dit al de 385ste foto in de serie is, en ze er intussen he-le-maal klaar mee is. Niets van dat joyeus-vrolijke waar we haar van kennen.
Snel openslaan dat boek dus. En natuurlijk sloeg ik onmiddellijk aan het koken. Morgen een recept!
Nigella Lawson, Nigellissima, ISBN 9789045022406, uitgeverij Atlas Contact, € 29,95