Nee, het is niet echt een naam voor een restaurant, nee. ‘Maar we zijn ook geen restaurant maar een wijnbar’, zegt de eigenaar. Dat maakt het er niet overzichtelijker op 😉 Van huis uit is Screaming Beans een koffiebar in Amsterdam-Centrum. Zojuist is er onder dezelfde naam een tweede vestiging geopend, maar dan met én koffie én thee én wijn én eten. Je kunt er 7 dagen per week vanaf half 8 terecht voor een ontbijtje of broodje kaas, ze hebben er gestudeerde barista’s die perfecte koffie kunnen zetten, allemaal van verantwoorde en zelf geselecteerde bonen, maar er is ook een mooi assortiment kwaliteitsthee, rechtstreeks geïmporteerd uit China en Japan (alleen per potje, niks geen gewiebel met gruizige zakjes, hoezee!).
Jacob Jan Boerma
Oja, en er is een indrukwekkende wijnkaart, met focus op de Bourgogne, allemaal eigen import. En omdat alleen drinken zo kaal is, hebben ze er ook gerechtjes bij. Gastronomische. Daarvoor is tweesterrenchef Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest uit Vaassen aangetrokken. Niet dat hij zelf in de keuken staat, maar hij is wel als supervisor verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de gerechten. Je kunt ze per stuk bestellen, voor 10, 15 of 20 euro al naar gelang de gebruikte ingrediënten, of je kunt kiezen voor een tasting menu van 5, 7 of 9 gerechten.
Tasting menu
Filosofie van het etablissement is dat alles draait om de selectie van smaak, dat mensen plezier moeten hebben en dat kwaliteit niet persé hoog in prijs hoeft te zijn. Als ik op de kaart zie dat een Tasting menu van 5 gerechten 75 euro kost, lijkt dat niet helemaal te stroken met het principe, totdat blijkt dat het inclusief een bij elk gerecht bijpassende wijn is en aansluitend koffie. Dat zou ik er op de kaart wat duidelijker bij zetten.
Lawaaiig
Het interieur is strak, modern en stijlvol, met overwegend (koffieboon)bruine tinten. Dat begint al bij het donker getinte glas bij de ingang, waar ik bijna met m’n neus frontaal tegenop liep omdat je dat niet ziet als je van buiten naar binnen gaat. Maar er komt nog een bordje, zo werd mij verzekerd. Ook de akoestiek is een tegenvaller, want lawaaiig. Niet zo erg voor een koffiebar, wel bezwaarlijk voor een etentje à deux. De verantwoordelijke en zowaar aanwezige architect hoorde de klacht welwillend aan, maar zag het probleem niet zo. Tja.
Fraai en licht
Vervolgens kregen we een 7-gangen tasting-lunch voorgeschoteld waarbij het ene gerecht nog fraaier was dan het andere. Mooi en modern geserveerd op gekleurd aardenwerk servies, met smaken die elkaar mooi aanvullen met op de juiste plek een zuurtje of een knappertje. Tartaar van kreeft met gamba. Tartaar van ossenhaas. Gebakken coquilles met bloemkool en hazelnoot. Hertenbout met pinda en gadogado-crème, allemaal even heerlijk en toch licht. En inderdaad allemaal met een zorgvuldig uitgezocht, bijpassend glas wijn.
Alleen bij deze raakte ik van mijn à propos. Ik zou zweren dat het een Caesar Salad was. Maar nee. Het bleek scholfilet gebakken op een knapperig stukje brood met kropsla, aardpeerzalf, gebakken bundelzwammen, lookmayo en plakjes Olde Remeker-kaas. Heerlijke kaas, daar niet van, maar een beetje een rare combinatie. Daarentegen was het broodkorstje juist weer even onverwacht als briljant.
Toe nog passievrucht met basilicumsorbet en jasmijnschuim en koffieijs met ‘chocolade-structuren’, zoals de sponsachtige vlokjes chocokoek die je heel makkelijk in de magnetron schijnt te kunnen maken, en waar Jan Jacob Boerma mij trouwens nog het recept van beloofd heeft.
Kortom: juist door z’n allesomvattendheid een nog wat ongrijpbaar concept, maar wel veelbelovend en onhollands en dus gewoon een kwestie van snel nog een keertje uitproberen.
Screaming Beans
1e Constantijn Huygensstraat 35
1054 BR Amsterdam
Tel 020-6160770