Tja, daar zit je dan met je goeie bedoelingen. En je zelfgekweekte smulbalkontomaten (10 stuks) die met geen mogelijkheid rood wilden worden.
Nu de herfst toch echt niet langer te ontkennen valt en het balkon snakte naar een winterklaarbeurt, werd het tijd om te oogsten.
Ja inderdaad zowaar één rode, maar verder was de oogst een tikje schamel. Maar niet getreurd! In de jam ermee.
Nodig voor 2 (niet al te grote) jampotjes:
500 g groene tomaten
300 g suiker
1 citroen
± 4 cm verse gember
Zet alvast een schoteltje in de vriezer voor de hardheidstest. Was 2 kleine jampotjes goed af, spoel af met kokend water en zet ondersteboven klaar op een theedoek. Nog makkelijker: potjes dampend en wel uit de afwasmachine halen.
Snij de tomaten in plakjes doe met 1 dl water in een pan. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan ongeveer een halfuur sudderen tot de tomaten zacht zijn. Iets langer kan ook, maar bij mij was een half uur lang zat. Doe de suiker, rasp en sap van de citroen plus de geraspte gember erbij. Laat al roerend de suiker langzaam smelten. Zet het vuur hoger en laat 10-15 minuten flink borrelen. Doe de hardheidstest. Nog te dun? Nog even langer borrelen. Doe in brandschone potten, sluit af, zet even ondersteboven en laat dan verder afkoelen.
Lekker bij paté of ham, maar ook op een boterham met kaas. En die ene rode? Die heb ik gewoon lekker zo opgepeuzeld. En volgend jaar gewoon weer opnieuw tomaten proberen te kweken…