Allemaal weer terug van herfstvakantie? Misschien is het toeval, maar mij valt op dat steeds meer mensen een huisje in Frankrijk hebben. Dat komt mij bijzonder goed uit: met de toename van het aantal logeeradresjes is de prangende behoefte aan een eigen optrekje in la douce France weer vrolijk op een laag pitje gezet. Ook deze herfstvakantie trok menigeen naar het buitenverblijf. Niet dat het daar altijd beter weer is, integendeel, maar ze hebben er tenminste volop Franse lekkernijen. En juist als het regent, ben je in een béétje hypermarché uren zoet.
Een van mijn favorieten die ik altijd insla voor de lunch is deze Flammkuchen, al noemen ze ‘m zelf Flammekueche. Gevlamde taart, zegt de verpakking. Afkomstig uit de Elzas, waar men vaker Duits dan Frans spreekt.
Kant-en-klaar: Auchan Tarte Flambée d’Alsace (véritable Flammekueche)
Garnituur 62,6%: fromage blanc met 0% vet (39%), spekjes (28%) (varkensvlees, water, zout, dextrose, natuurlijke aroma’s, rookaroma, antioxidanten: sodiumascorbaat, rozemarijnextract, conserveermiddel: natriumnitriet, specerijen), crème fraîche (17%), uien (12%), koolzaadolie, zout, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddelen: guargom, xanthaangom, specerijen.
Deeg 37,4%: tarwebloem, water, zonnebloemolie, zout
Een soort romige witte pizza is het, met ui en spekjes. Nee, die pakken hebben we niet in Nederland, maar dat hoeft ook niet, want er is geen kunst aan om er zelf eentje te fabriceren. Ik maak meestal meteen een hele bakplaat vol, maar kleintjes kan ook. Een lezer tipte dat het fantastisch werkt op een pizzasteen.
Zelf ook eens aan de bak? Mijn recept voor Flammkuchen is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.