Italianen mogen dan reuze gezellig dolce vita-achtig overkomen, eten is Serieuze Business en recepten zijn heilig. Italiaanse vrienden hebben het nu nóg over mijn lasagne van jaren geleden met salami erdoor. Not done! Ook Nigella Lawson krijgt met haar nieuwe televisieserie Nigellissima de wind van voren wegens haar on-authentieke flansgedrag.
Of neem de Italiaanse zangeres laatst op een kookboekpresentatie die op hilarische wijze verslag deed van de Nederlandse vriend die haar spaghetti bolognese voorzette. Hola, wat zag ze dáár nou in de saus? Een cham-pig-non?! Het Italiaanse deel van de zaal schoot gierend in de lach, de Nederlanders zagen het probleem noch de grap. Hoezo ‘horen’ er geen champignons in de bolognesesaus? Wat maakt dat nou uit?
Kant-en-klaar: Bertolli risotto con funghi
Rijst.
Risottomix: Tarwebloem, paddenstoelen 14,5% (eekhoorntjesbrood, bruine ringboleet), aardappelzetmeel, plantaardig vet, gistextract, maltodextrine, natuurlijk mineraalzout, champignonconcentraat 2,9%, zout, olijfolie 2,3%, melksuiker, melkeiwitten, uienpoeder, witte wijnextract, aroma, kurkuma, peterseliewortel, dextrose.
Marinade kruidenpasta: Plantaardige olie, aardappelzetmeel, uienpoeder, natuurlijk mineraalzout, aroma, extra olijfolie, 5,3% knoflook, paprikapoeder, geharde plantaardige olie, gistextract, zout, prei, peterselie, zwarte peper, tijm, rozemarijn
Balsamico saladedressing: Zetmeel (aardappel, erwt), suiker, maltodextrine, zout, karamelsiroop, balsamico azijnpoeder (druivenmost, wijnazijn, kleurstof E150d, antioxidant E220), citroensappoeder, fructose, ui, peterselie, mosterdzaad, plantaardig vet, melksuiker, knoflook, oregano, krukuma, tijm, gistextract, rode wijnextract, zwarte peper.
Zelf toevoegen: 200 g paddestoelenmelange, 300 g kipfilet, 1 ui, 40 g geraspte parmezaanse kaas, 150 g (gemengde) sla naar keuze
Zelfs Bertolli maakt er een potje van, met het nieuwe pak Risotto con Funghi. Het recept is naar verluidt door het hoogsteigen testteam opgedoken in Trattoria del Borgo in Monteveglio. ‘Een heerlijk romige risotto met Italiaanse risottorijst, kipfilet en paddenstoelenmelange’. Wacht even, kip-fi-let?! Ik moet de eerste Italiaan nog tegenkomen die kip in de paddestoelenrisotto parkeert. Dat lijkt me een typisch Hollandse aberratie. Of ben ik warempel aan het veritaliaansen?
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
300 g risottorijst
850 ml groente/kippen/paddestoelenbouillon (mag van blokjes)
10 g gedroogde funghi porcini (eekhoorntjesbrood)
200 g verse gemengde paddestoelen
1 ui
1 knoflookteen
1 handje platte peterselie
150 ml droge witte wijn (of vermout/Noilly Prat)
50 g versgeraspte parmezaan
3 klontjes boter
zout & peper uit de molen
Doen:
Week de gedroogde paddestoelen 15 minuten in 100 ml heet water. Vis ze eruit (hou apart) en giet het weekwater door een zeef bij de bouillon in een steelpan. Verhit tot kokendheet. Fruit de gesnipperde ui zacht en glazig in wat boter in een ruime pan (± 5 minuten). Voeg de rijst toe en schep om tot de korrels iets doorzichtig worden. Blus af met de drank. Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe. Steeds één opscheplepel, en dan roeren tot het vocht is opgenomen door de rijst (dit duurt ±15-20 minuten). Permanent roeren hoeft heus niet. Hak intussen de geweekte paddestoelen fijn en de verse grof. Fruit deze in een aparte koekenpan in boter beetgaar met fijngehakte peterselie, knoflook, zout en peper. Roer dit samen met de laatste lepel bouillon door de rijst. Meng er van het vuur af een lepel boter en een half handje parmezaan door. Serveer in warme borden en bestrooi met de rest van de parmezaan. Maal er verse peper over.
Tips:
- Echte Italiaanse risottorijstsoorten heten carnaroli, vialone nano of arborio, tegenwoordig overal te koop in Italiaanse of delicatessenwinkels.
- Gedroogde paddestoelen (en het weekwater!) geven extra veel smaak. Niet gevonden? Neem dan wat meer verse.
- De verhouding rijst:vocht is minstens 1:3, dus 100 gram rijst, 300 ml bouillon.
- De bouillon moet kokendheet zijn, anders koelt de rijst te veel af.
- Neem een grote pan, de rijst zwelt op! Voor 2 personen: flinke koekenpan. Voor 4 personen: braadpan of hapjespan. In een wijde pan gaart de rijst beter dan in een hoge, smalle.
- Zet het vuur niet te hoog want dan wordt de rijst wel zacht van buiten, maar blijft hard van binnen. Maar ook geen sudderpitje, dan gebeurt er niks. Proef: rijst nog niet zacht genoeg? Langer roeren.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .