Op zoek naar een leuk recept uit het gisteren besproken boek Arabia bij je thuis hadden de auteurs nog wel een tip voor me: dukkah. Een Egyptisch specerijen-noten-kikkererwtenmengsel dat je eet met olijfolie en brood om te dippen. Of het ook met kikkererwten uit blik kon, vroeg ik meteen, de humuskwestie indachtig. Nee, dat niet. Je hebt er kant-en-klaar geroosterde kikkererwten voor nodig (Merijn & Nadia: ‘Niet met rauwe dan gegarandeerd buikpijn’), maar die had mijn Turk-op-de-hoek nou weer even nét niet paraat. Dus werd het de Salade van geroosterde bloemkool met linzen en tahina-citroendressing.
Nodig voor 4 personen:
1 kleine bloemkool
¼ Marokkaans panbrood of ander stevig brood
100 g Puy-linzen
2 bossen platte peterselie
½ gekonfijte citroen
2 dl witte tahina (sesampasta)
1 knoflookteentje
Sap van 2 citroenen
milde olijfolie & frisgroene olijfolie
zout
Verwarm de oven voor op de grillstand. Verdeel de bloemkool in roosjes en snij die in dunne plakjes. Hussel ze om met wat milde olijfolie (lees: niet je beste extra vergine voor door de sla, maar gewone) en zout. Scheur het brood in kleine stukken, hussel ook om met wat olijfolie en doe ze bij de bloemkool. Rooster beide in circa 10 minuten goudbruin onder de grill
Kook intussen de linzen beetgaar in circa 20 minuten. Plus de blaadjes en jonge takjes van de peterselie (lees: gooi de dikke stelen weg, die zijn taai). Oja, wel die lekkere flinke bossen van de Turk/Marokkaan nemen, niet die miserabel kleine plukjes in een plastic bakje van de supermarkt, we willen hier wel wat substantiële hoeveelheid. Snij de halve gekonfijte citroen in vieren, verwijder het vruchtvlees (lees: dat is bremzout, niet gebruiken!) en snij de schil (die moet je hebben! verrukkelijk aromatisch!) in ultradunne reepjes. Maak een dressing van de tahina, knoflook, het citroensap, zout, 1 dl kokend water en een scheutje frisgroene olijfolie (nu wel de lekkerste nemen die je hebt). Het hete water zorgt ervoor dat de dressing mooi vloeibaar blijft (lees: met koud water wordt het betonpasta, dus pas op…). Wordt de dressing toch weer dik, voeg dan wat meer heet water toe en breng opnieuw op smaak met zout.
Meng op het laatst de geroosterde bloemkool en de croutons met de peterselie, linzen en gekonfijte citroen. Besprenkel rijkelijk met tahinadressing.
Noot: de meeste ingrediënten vind je dus bij de Turks/Marokkaanse buurtsuper. In plaats van Marokkaans panbrood kun je ook (maar da’s mijn tip) pitabroodjes nemen. En die Puy-linzen vind je dan weer in de natuurwinkel. Ach, zo kom je nog eens ergens. Achterin het boek, maar ook op de website van Nadia en Merijn vind je overigens allemaal handige adresjes.
Dit heerlijke recept komt zoals gezegd uit het boek Arabia bij je thuis, lees hier mijn recensie.