De dames Merijn Tol en Nadia Zerouali (‘gewoon uit Winterswijk, hoor’) zijn intussen al beland bij hun derde kookboek in de fraaie Arabia-serie. Na alle reizen waren ze toe aan een wat meer huiselijke variant, en dat werd Arabia bij je thuis. Want al dat exotische eten is allemaal leuk en aardig, maar hoe maak je dat drie hoog achter in je eigen flatje? Wat meteen ook tegemoet komt aan de lezer die bij de vorige reisboeken (Arabia en Bismillah Arabia) nog wel eens groen kon uitslaan van jaloezie, jaja, die meiden alsmaar lekker aan de zwier, en wij hier suf op de bank in ons koude kikkerlandje…
Pul biber
Maar hup, van die bank af en zelf aan de slag! Het boek neemt je heel overzichtelijk bij de hand en begint bij het begin, namelijk de basisingrediënten. Olijven, geconfijte citroenen, tahina, pul biber, sumak, druivenbladeren, oranjebloesemwater, arganolie, vijgen, granaatappelmelasse en nog veel meer komen uitgebreid aan bod. Eerst op een informatieve (maar wel aantrekkelijk speels opgemaakte) dubbelpagina, daarna in een aantal recepten. Die ook in dit boek allemaal weer even fraai op de foto zijn gezet.
Streng
Het is wonderbaarlijk hoe de auteurs het allemaal zo toegankelijk weten te maken, waardoor zelfs het bij elkaar staan vijzelen en roosteren van uitgebreide specerijenmixen ineens helemaal niet meer zo bewerkelijk lijkt. Ze variëren naar hartelust op traditionele gerechten, al zijn ze soms ook onverwacht streng met opgeheven vingertje. Couscous mag je niet weken maar dient gestoomd in een couscoussière, en hummus maak je van zelfgeweekte en gekookte kikkererwten, beslist niet uit blik. Oei, ik beken schuld…
Ook weer zoals vanouds zijn er de sprankelende vormgeving en illustraties van Rosa Vitalie om je aan te verlustigen. Kortom een heus prachtboek. Niet goedkoop (30 euro), maar wel de moeite meer dan waard want heel veel waar voor je geld.
Morgen doen we een recept uit het boek.
Nadia Zerouali en Merijn Tol, Arabia bij je thuis, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021552200, € 29,95