Ik dacht dat wij van die piepertypes waren, maar in het gisteren besproken boek Cucina di casa mia van mijn collega Nicoletta Tavella staan behalve pastagerechten ook een paar lekkere dingen met aardappel. Zoals de Sformato di patate. Oorspronkelijk een Napolitaans gerecht, genaamd gattò di patate (van het Franse gâteau, ja, Europa bestaat echt), maar bij haar thuis ‘heet het gewoon sformato’. Geen idee wat ‘sformato’ betekent, maar het is wel ideaal om restjes gekookte aardappelen in te verwerken.
Nodig voor 4-6 personen:
1 kilo kruimige aardappels, ongeschild
60 g parmezaan/grana padano, geraspt
80 g gekookte ham, in reepjes
200 g mozzarella
2 eieren, licht geklopt
4+4 el paneermeel
snufje nootmuskaat
extra vergine olijfolie
75 g boter
zout & peper
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kook de ongeschilde aardappelen gaar in water met een snufje zout. Schil en pureer ze (mijn tip: da’s enorm veel gedoe. Ik schil ze voor het koken, dat pureert een stuk makkelijker. Maar ik weet niet of dat mag van Nicoletta…). Voeg 75 g boter, parmezaan/grana, eieren, nootmuskaat, zout en peper toe aan de aardappelen. Roer alles tot een smeuïg geheel.
Vet een ovenschaal in met olijfolie en bestrooi licht met paneermeel. Je hoort een dun laagje paneermeel op de bodem en langs de wanden van de ovenschaal te krijgen. Schep de helft van het aardappelmengsel in de schaal en leg de mozzarella en ham erop. Bedek met de rest van de aardappel, strijk glad met een spatel en bestrooi met paneermeel. Maak af met een paar klontjes boter.
Zet 25-30 minuten in de oven, tot het mooi goudkleurig is.
Lekker als antipasto, meestal lauwwarm gegeten. Maar ook lekker als bijgerecht of – in grote porties – als hoofdgerecht.
Tip van Nicoletta: vervang voor een vegetarisch alternatief de ham door een laagje geraspte parmezaan. Ook heerlijk met extra mozzarella en stukjes zongedroogde tomaat, of met zwarte olijven en oregano.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Cucina di casa mia, lees hier mijn recensie.