Soms droom ik wel eens van een eigen Italiaans kookboek, maar sinds Cucina di casa mia van mijn collega Nicoletta Tavella onlangs verscheen, zet ik die plannen braaf weer terug in de koelkast. Nicoletta is een échte Italiaanse en runt al jaren met onstuitbaar enthousiasme haar Italiaanse kookschool Cucina del Sole in Amsterdam-Zuid. Ze spreekt dan wel vloeiend Nederlands, ze heeft het grote voordeel van een Italiaanse achtergrond en familie, waaruit ze rijkelijk kan putten. Dit boek staat dan ook vol familierecepten en – herinneringen, allemaal met zichtbare liefde opgeschreven.
Stijve arm
Maar Nicoletta is intussen ook zo verhollandst dat er overal superpraktische tips bijstaan. Neem nou pesto, afkomstig uit de stad waar ze geboren is. In haar familie doen ze er pijnboompitten in plus wat walnoten, om extra pit eraan te geven. En er gaat zelfs een klontje boter door om de saus nog romiger te maken. En hoe zit het nou met die vijzel, die je eigenlijk zou moeten gebruiken? Nicoletta geeft toe dat een marmeren vijzel de beste manier om pesto te maken. Maar: ‘Ik heb één keer deze methode geprobeerd en ben snel met de keukenmachine verdergegaan. Met een stijve en pijnlijke arm kun je moeilijk van je linguine al pesto genieten, laat staan ze om je vork te rollen.’ En dat is nou precies die nuchter-praktische insteek waardoor iedereen volgens mij van Nicoletta moet houden.
Menu’s
Het boek is heerlijk om te lezen, elk recept staat vol van dat soort toevoegingen, waardoor het ook een fijn nachtkastleesboek is. En je leert meteen de hele familie kennen. Maar de vele fraaie receptfoto’s van Jan Bartelsman maken dat je uiteindelijk toch ook zin krijgt om daadwerkelijk de keuken in te gaan. Het boek is ingedeeld naar de seizoenen en bevat ook allerlei suggesties voor het samenstellen van menu’s.
Cover
Valt er nog wat op aan te merken? Ja, de cover. Nicoletta is in het echt een sprankelende, ontzettend leuke vrouw. De foto op de cover doet haar naar mijn mening geen recht. Ik had liever die van de achterkant gekozen, waar ze lekker ontspannen met ‘la mamma’ peulen zit te doppen. Maar goed. Wie ben ik?
Zie hier een leuk filmpje over de totstandkoming van het boek, inclusief een heuse eigen soundtrack!
Morgen een recept uit het boek!
Nicoletta Tavella, Cucina di casa mia, uitgeverij Choizes, ISBN 9789081892605, € 24,95