Hoe zat het met die immense pompoen? Die is intussen verorberd. Een hele week van gegeten. Maar wel elke dag iets anders natuurlijk. Een handig begin voor menig gerecht is om de pompoen eerst in stukken te roosteren. Niet alleen wordt hij zo gaar, er vindt ook meer smaakverdieping plaats dan wanneer je de pompoen in een pan met water gooit.
Hoe? Simpel. Pompoen in stukken snijden, met schil en al. Zaden en draden verwijderen. Op de bakplaat, met een bakpapiertje eronder, dat scheelt straks schoonboenwerk. Dan olijfolie, zout en wat smaakmakers toevoegen. Daar kun je oeverloos mee variëren. Ik heb hier gember, rozemarijn en chilivlokken gebruikt. Omhusselen en dan ziet het er zo uit:
Nu een half uur in de oven op 200 °C. Even checken of de pompoen zacht is; de ene soort doet er wat langer over dan de andere en de hoeveelheid speelt ook een rol: hoe meer pompoen tegelijk, hoe langer het duurt.
En dan heb je dit:
Heerlijke groente om zo op te peuzelen. Of verder verwerken. Waarin? In de pasta bijvoorbeeld.