Waarom heten tomatensauzen in flessen of potten in de winkel eigenlijk altijd pastasaus? Alsof dat het enige is wat je ermee kunt doen. Maar goed.
Kant-en-klaar: Bertolli Pastasaus Tradizionale
Inhoud: Tomaten 69%, geconcentreerde tomatenpuree, suiker, ui 1,9%, zonnebloemolie,
Italiaanse kruiden 1% (basilicum, oregano, tijm), zout, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, knoflook, gistextract, peterselie, voedingszuur: citroenzuur.
Ik heb ik weet niet hoeveel recepten voor tomatensaus, op mijn website, in mijn boeken en scheurkalenders, in de krant, overal vind je weer een net iets andere. Zo gek is dat niet. Er zijn immers net zoveel tomatensausvarianten als wegen naar Rome, zo niet meer. Verse, rijpe tomaten zijn nu overal voor een habbekrats verkrijgbaar, dus het wordt tijd voor mijn allerlekkerste tomatenpastasausrecept, althans, die van dit moment. Volgende nazomer kan het weer heel anders zijn.
We maken meteen lekker veel en gaan de boel dan wecken. Dat is weer helemaal terug van weggeweest, had u dat al meegekregen? Niks ouderwets, maar juist hipperdepip. Nu ben ik niet zo erg van de hip, maar wel van de handig, want mijn voorraadkast staat nou toch maar mooi vol met zeldzaam heerlijke potjes pastasaus waar geen fabriekspot ook maar in de verste verte aan kan tippen. Kom maar op met die lange wintermaanden!
Ook zin in huiselijk hamsteren?
Nodig voor ± 4-5 potten:
3 kilo rijpe tomaten
2 (rode) uien
3 knoflooktenen
paar takken verse tijm en rozemarijn
zout & peper uit de molen
scheut olijfolie
Doen:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de tomaten in vieren, de ui en knoflook in stukken. Verdeel over de bakplaat. Hak de verse kruiden grof en strooi erover, plus royaal zout en peper uit de molen. Begiet met een ferme scheut olijfolie. Hussel. Laat in de oven in 30-40 minuten zacht worden met hier en daar een geblakerd randje. Schep tussentijds een keertje om. Laat uit de oven iets afkoelen. Zorg dat er schone potten klaarstaan. Pureer het tomatenspul in de keukenmachine, in de blender of met de staafmixer. Ik gooi het daarna ook altijd nog even door een roerzeef, voor het fluwelige effect. Proef op zout en peper. Vul de potten met saus, draai de deksels erop. Zet ze naast elkaar in een hoge pan, vul met koud water tot ze ruim onder staan. Breng langzaam aan de kook. Laat 45 minuten zachtjes borrelen met deksel op de pan. Mocht het water toch verdampen, scheutje kokend water erbij. Zet het vuur uit en laat zo staan. Vis de potten de volgende dag pas uit de pan en zet in de voorraadkast. Of schep meteen door de pasta.
Tips:
- Ik gebruik gewone glazen (jam)potten omdat ik die handiger vind, maar het kan natuurlijk ook in echte weckpotten, u weet wel, met zo’n rubberen ring ertussen. Zodra je aan de ring kunt trekken en hij muurvast blijkt te zitten, is het goed.
- Geef de tomaten vooral de ruimte in de oven. In een krappe schaal op een kluitje gaan ze eerder sudderen in hun eigen vocht dan roosteren, en dat zorgt nu net voor die diepe smaak.
- Eén jampot saus vind ik voldoende voor 3-4 personen door de pasta, mits je het niet op de Hollandse (klodder saus op berg pasta) maar de Italiaanse methode doet: saus verwarmen in ruime pan, uitgelekte pasta erdoor mengen, dan op borden.
- Smaakversterker? Schepje suiker of scheutje balsamico-azijn erdoor.
- Variant: een paar in de oven geroosterde, ontvelde rode paprika’s erdoor.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .