Het was even slikken, toen ik toevallig de eindredacteur van Trouw aan de lijn had over de vormgeving van ‘mijn’ zaterdagse pagina. Wat blijkt? Krantenlezers hebben het liefst dat het recept op één kolom rechts past, dan kunnen ze die makkelijk uit de krant knippen. Daar zit je dan, met je goeie gedrag. Met heel mijn ziel en zaligheid probeer ik u allemaal elke week wat meer mee te geven dan alleen ‘men neme een onsje mezus-en-mezo’. Ik praat u bij over de zin en vooral onzin van de zogenaamde gemaksproducten die onze supermarktschappen onvermoeibaar bevolken, ik behoed u voor nutteloze miskopen en probeer u tegelijkertijd liefde en plezier bij te brengen voor ouderwets gezellig en gezond zelf koken. Maar dat gedeelte van de tekst verdwijnt bij u doodleuk op de oudpapierstapel, in de kattenbak of om de gebakken vis. Het is niet anders. Ik schik mij manmoedig in nederigheid.
Daarentegen hoef ik me gelukkig niet te beklagen over de hoeveelheid lezersreacties. Verschillende lezers vroegen waarom ik ondanks de zomer geen barbecuerecepten gaf. Oei. Goed punt. Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n enorme barbecuër. Waarom hannesen met kooltjes en briketten als er binnen een kant-en-klaar fornuis met oven voorhanden is? Ik heb niet eens een barbecue. Alhoewel? Al jaren stond er een wegwerpgevalletje-voor-eenmalig-gebruik ergens te verstoffen in een gangkast. Dat moest er toch maar eens aan geloven. En nota bene het allersimpelste gerecht bleek het grootste succesnummer.
Kant-en-klaar: AH Gevuld stokbrood knoflook
Inhoud: Stokbrood (tarwebloem, water, gist, zout, roggebloem, tarwegluten), 20% knoflookboter (15% boter, ui, 0,8% knoflook, zout, karnemelk, zetmeel (tapioca-, aardappel-), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk knoflookaroma
Zelf maken?
Nodig voor 1 brood:
1 stokbrood (mag best een tikje oudbakken)
100 à 150 g roomboter op kamertemperatuur (beslist géén margarine)
2 flinke knoflooktenen
1 tl grof zeezout
evt. paar takjes platte peterselie
Doen:
Kerf het stokbrood van de bovenkant om de 2 cm in, net niet helemaal tot onderaan. Het is de bedoeling dat het brood heel blijft, niet dat je het in plakjes snijdt. Doe de zachte boter in een kom, bij een lang stokbrood is meer nodig dan bij een korte. Knijp de knoflooktenen er bovenuit. Strooi het zout erbij. Hak de peterselie fijn. Prak alles met een vork door elkaar. Stop met een mes zo goed en zo kwaad als het gaat een ferme lik boter in elke snee. Verpak het brood in aluminiumfolie. Leg een minuut of 10-15 op de barbecue en draai regelmatig om.
Tips:
- Grof zout geeft een fijn knispergevoel in de mond, maar gewoon zout kan natuurlijk ook. Of neem gezouten boter met van die vlokjes zout erin.
- Peterselie hoeft niet, maar is wel lekker. Bieslook kan ook. Of een combinatie van beide.
- Wel steeds omdraaien op de barbecue, anders wordt het brood zwart aan één kant. De tijd is een indicatie, bij heet vuur gaat het sneller dan bij nasmeulende kooltjes. En het hangt er ook vanaf hoe knapperig je het brood wilt.
- Geen BBQ? Dan 10 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Wel in folie, anders droogt het brood erg uit. Tenzij je een voorgebakken stokbrood neemt, dat kan zo in de oven.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .