Het klinkt als een ouderwetse uitroep, goeie grutten. Popperdeflop! Mozeskriebel! Hemeltjelief! Asjemenou! Of als een titel van een stripboek, ‘Suske en Wiske en de Goeie Grutten’. Maar nee, het is een doos met muesli van vaderlandse bodem.
De EKO-tarwe komt van de Commandeursmolen in het Limburgse Mechelen, de haver uit het verantwoord beheerd landgoed van Stichting Brabants Landschap, dan zijn er ook nog tarwecrisps, ook uit Noord-Brabant. Het geheel wordt in een bakkerijtje in Elst gebakken tot krokante muesli. Vaderlandser kan bijna niet. En dan aangevuld met gedroogd fruit, ook uit eigen land. Er zijn intussen 3 varianten, met kersen uit de Betuwe, appels uit de Noordoostpolder, bosbessen uit Limburg. Naast de naturel-variant uiteraard.
Goeie Grutten zijn bedacht door Mariet Manassen en Ilse Bastmeijer, die allebei hun sporen verdienden in de marketing, tot ze twee jaar geleden de handen ineen sloegen. Op hun website schrijven ze even grappige als pakkende teksten, zoals “Muesli met appel is net als thee met kaneelbeschuitjes. Ze horen bij elkaar zoals bokkepootjes bij je oma en zoals Mens Erger je Niet op druilerige zondagmiddagen.” Daar krijg je toch zin in muesli van! En dat komt goed uit, want ze zijn erg lekker. Althans in ieder geval die met kersen, want die heb ik geproefd.
Verkrijgbaar bij Deen en de grotere Albert Heijn en C1000 supermarkten voor € 2,99 per pak van 350 gram.