Alain Passard is een fenomeen. Franse sterrenchef (drie Michelinsterren bij l’Arpège in Parijs) en – of moet ik zeggen ‘maar’- hij kookt vooral met groente. En hij is ook nog eens beroemd om zijn eitje, dat ik thuis nog niet tot volle tevredenheid heb weten te reconstrueren. Ik heb nog nooit bij l’Arpège gegeten, het dichtstbij dat ik ben gekomen is een verschrikkelijk leuk stripboek dat ik laatst in Parijs kocht. En cuisine avec Alain Passard heet het, en daarin laat tekenaar Christophe Blain zich helemaal overdonderen door de kunsten van de meester. Hij beschrijft/tekent situaties in het restaurant, in de keuken en in zijn twee grote moestuinen. En natuurlijk komen er ook recepten aan bod. Het begin van het boek is het allergrappigst. Hij heeft nog nooit van Passard gehoord, spreekt af met de mensen van de uitgeverij die hem benaderd hebben in l ‘Arpège en is zichtbaar na de eerste hap in hogere sferen. Allez, we doen een fragmentje:
Terug uit Parijs blijkt Passard verdorie in Amsterdam te zijn geweest om zijn nieuwe kookboek te presenteren. Deze is wel in het Nederlands, en heet Recepten van Alain Passard. Een bijzonder boek vol sprankelende groentecombinaties, met fruit op onverwachte plekken. Geen foto’s van zijn creaties, helaas, iets waar ik juist na het stripboek nieuwsgierig naar was geworden, maar collages van Passard zelf. Mooi, maar toch jammer. Enfin, hij is er zelf blijkens het voorwoord apetrots op, dus laat het hem maar niet horen.
Een aantal recepten herkende ik uit het stripboek. Al zien ze er wel anders uit, zoals de ananas met olijfolie, honing en limoen/citroen:
Morgen doen we een recept!
Alain Passard, Recepten van Alain Passard, De ***chef die groenten de hoofdrol geeft, uitgeverij Terra, ISBN 9789089895349, € € 29,99
Christophe Blain, En cuisine avec Alain Passard (oui! in het Frans), uitgeverij Gallimard, ISBN 9782070696123, € 17. Naschrift: stripboek is er nu ook in het Nederlands.