Ik heb het helemaal verkeerd begrepen. Begrijp ik nu. De ware theeliefhebber zet ijsthee niet met kokend water, maar met koud water. Dat weet ik sinds ik vorige week per trein naar Parijs ging om een kijkje te nemen in de nieuwe theewinkel van het chique Franse theemerk Betjeman & Barton, inclusief fabrieksbezoek. Onder begeleiding van Marion van den Blik, die twee theewinkels heeft in Den Haag en de importeur is voor Nederland (‘vier pallets per maand’).
Koeltasje
Ik had verwacht haar in te zien stappen met een thermosfles thee, maar nee. Wel had ze zes plastic flesjes ijsthee bij zich, in een koeltasje. De avond tevoren gezet van zes verschillende soorten thee, de ene nog verfijnder dan de andere. En allemaal met koud water. ‘Dan gaat het weliswaar een stuk langzamer,’ aldus Van den Blik, ‘maar wordt de thee ook intenser van smaak. Met als bijkomend voordeel dat hij niet troebel wordt, zoals bij heet water’.
Treinproeverij
Een treinproeverij van zes ijstheeën volgde. In de Darjeeling first flush proefde je duidelijk de tikje droge tannines terug. De Yunnan Jin Meo bleek heerlijk honing-achtig terwijl de Wulong Wuyi weer deed denken aan sushi-zeewier. Bij dit soort premium theesoorten is suiker vloeken in de kerk, maar zoetekauwen kunnen wel hun toevlucht nemen tot wat fruitigere theemelanges. De Wulong Osmanthus smaakt en geurt heerlijk naar perzik en abrikoos. Le Miroir aux Parfums is een echte meisjesthee met bergamot en Le Thé des Invités is helemaal een dolle boel. Hij ruikt ronduit naar limonade en smaakt naar passievrucht, rozen en lychee.
Probeer het zelf eens met koud water. Alleen dan natuurlijk niet met gruizige theezakjes uit de supermarkt maar met echte thee, van een theewinkel. Heus, een wereld van verschil.
Kant-en-klaar: AH ijsthee citroen
Inhoud: Water, suiker, glucose-fructosestroop, 0,1% citroensap uit geconcentreerd citroensap, voedingszuur (citroenzuur), 0,1% zwarte thee-extract, zuurteregelaar (E331), aroma, antioxidant (ascorbinezuur).
Zelf maken?
Nodig voor 1 liter:
10 g mooie kwaliteitsthee naar smaak
1 liter spa blauw of gefilterd water
Doe de losse thee in een grote of een paar kleine flesjes. Zet twaalf uur (bijvoorbeeld een nacht) in de koelkast. Tussentijds een keertje omschudden. Zeven en koud bewaren tot de picknicktas wordt ingepakt. Niet serveren met ijsklontjes, munt of citroen, dat is zonde van de pure smaak.
Tips:
- De echte theeliefhebber zweert bij spa blauw of op z’n minst gefilterd water. Kraanwater heeft vaak een bijsmaakje en bevat mineralen die een (vertroebelende, verkleurende) reactie aangaan met de thee.
- Weinig tijd? Dan heb je meer thee nodig. Reken voor 5 uur intrekken 13-14 gram per 1 liter water.
- Meer weten over echte thee? Lees mijn eerder in Trouw verschenen artikel Thee is de nieuwe wijn.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .