Op veldwerk bij de Lidl, in mijn niet aflatende antipakjesjacht, stuitte ik op een treurige bak ‘Saladinettes Griekse salade’.
Kant-en-klaar: Saladinettes Griekse salade (Lidl)
Inhoud: IJsbergsla, olie-azijndressing 20% (water, raapolie 25%, olijfolie 13%, azijn 6%, suiker, kruiden [basilicum, peterselie], specerijen [dragon, kurkuma], zout, verdikkingsmiddel: xanthaangom; dextrose), witte kaas 13% (koemelk, zuursel, stremsel, zout), komkommer, rode paprika, rode ui, zwarte olijven 5%
Ach hemeltjelief, de ‘Greek Salad’ van mijn rugzakomzwervingen, ooit, lang geleden, toen mijn culinaire carrière was nog onzichtbaar ergens achter de horizon lag. Op welk Grieks eiland ik ook kwam, overal stonden obers in de aanslag die vooral hun ‘Greek salad’ aan de man wilden brengen. Na een maand kon ik geen feta meer zien. Kreeg ik moordlustige neigingen bij een olijf en moesten tomaten ook Heel Erg Oppassen.
Maar De Gewone Griek heeft het zwaar dezer dagen, en ik heb met hem te doen. En eigenlijk is een Griekse salade heel erg lekker, mits je goede ingrediënten gebruikt, en dan bedoel ik nadrukkelijk lékkere, romig-brokkelige feta, niet zo’n potje voorgesneden gummi-nepblokjes uit Denemarken. Sla hoort er overigens officieel niet in, maar wie dat wel wil, heeft mijn zegen.
Zelf maken? Mijn recept voor Griekse salade is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.