Zoveel keus, in het gisteren besproken boek 100x Hollands. Maar ik heb niet zo’n zin in hachee, goulash, sukadelappen of bruinebonensoep. Hoe zou Eke Mariën de perfecte Hollandse gehaktbal maken, met stip op nummer 4 in de top 100? Er zijn immers meer gehaktbalrecepten dan wegen naar Appelscha? We laten de meester even zelf aan het woord: ‘Een goede bal maken is best een kunst. Hij mag niet te droog worden, niet taai zijn, moet liefst een knapperige buitenkant en vanzelfsprekend een goed smaak hebben. Omdat gehakt in de regel gemaakt wordt van gemalen stoofvlees is het belangrijk om de ballen lang te laten sudderen in de jus. Stoven dus! Dat geeft een zachte bal. Om te voorkomen dat de bal droog wordt, kun je het beste half-om-half gehakt gebruiken, daar zit wat meer vet in, dat zorgt voor de smeuïgheid. Ook uien en een beetje yoghurt of kwark helpen de bal zacht te houden. Het knapperige buitenkantje krijg je door na het stoven de ballen nog even aan te bakken.’
Nou, daar is goed over nagedacht, dat maakt nieuwsgierig naar het recept, waar ook nog eens lekker koloniaal-Hollandse kruiden ingaan. Allemaal aan de slag.
Nodig voor 4-6 personen:
500 g gehakt half-om-half
3 beschuiten, fijngewreven (of 25 g paneermeel)
1 ei
2 eetl dikke yoghurt of kwarkt
½ theel geraspte nootmuskaat
1 theel gemberpoeder
1 theel gemalen korianderzaad
1 theel gedroogde oregano
1 theel zout
½ theel peper
2 eetl boter
Meng alle ingrediënten behalve de boter goed in een kom. Hoe langer je het gehakt kneedt, hoe steviger de binding in het gehakt na de bereiding. Vorm 4 of 6 grote ballen en bak ze rondom bruin in de boter in een koekenpan. Bak ze goed door, dat geeft een stevige knapperige korst. Giet een scheutje water in de pan, draai het vuur laag en laat de gehaktballen met een deksel op de pan in ± 30 minuten gaarstoven.
Erbij? Sperziebonen natuurlijk.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek 100x Hollands, lees hier mijn artikel.