Wat eet Nederland eigenlijk? Eke Mariën – bekend van Cook & Chemist en eetwinkel Boerenjongens – wilde het wel eens weten en vroeg via twitter en Facebook om hem door te geven wat er die avond op tafel stond. Zo creëerde hij een feest-der-herkenningdatabase, waar hij de top 100 uit distilleerde. In het nu verschenen boek 100x Hollands geeft hij alle honderd recepten, soms met een originele twist.
Ook allerhande leuke rijtjes, van onze top 10 aankopen van groente en fruit, met respectievelijk de tomaat en de appel op één. Maar ook: wat voor zuivel kopen we het meest (halfvolle melk). De populairste vleessoort blijkt nog altijd gehakt te zijn, en qua vleeswaren eten we het liefst leverworst. Hollandser kunnen we het niet maken!
Maar wat de recepten betreft dringt zich al snel de vraag op: Hoe Hollands is Hollands eigenlijk? Onze recepten-top-100 wordt toch echt aangevoerd door nota bene spaghetti met tomatensaus. Meteen na de kipfilet met sla op 2 staat op nummer 3 alweer de pizza. Gehaktbal en stamppot boerenkool houden echter de vaderlandse eer hoog met respectievelijk de vierde en vijfde positie. En gourmetten? Die staat op nummer 35.
Morgen een oerhollands recept uit het boek.
Eke Mariën, 100x Hollands, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045201047, € 15